Zenato Ripassa Valpolicella Ripasso Superiore
- Smak
- Wytrawne
- Kolor
- Czerwone
- Kraj
- Włochy
- Region
- Veneto
- Szczep
- Corvina, Rondinella, Oseleta
- Rok
- 2019
- Zawartość alkoholu
- 14 %
- Pojemność
- 750 ml
- Producent
- Zenato
Wino Zenato Ripassa Valpolicella Ripasso Superiore ma rubinowo-wiśniowy kolor.
Smak wina jest zaokrąglony, obfity, z owocowo-balsamicznymi tonami, wyczuwalnymi taninami i trwałym finiszem.
Wino przyciąga złożonym, bogatym i zbudowanym aromatem z dominującymi nutami wiśni, malin, przypraw i minerałów.
Sugestie kulinarne: Wino stworzy idealną parę z daniami z dziczyzny, ziemniakami, grillowanymi mięsami, salami i dojrzałymi serami.
Wina Zenato Ripassa Valpolicella Ripasso Superiore to złożone, doskonale zbalansowane wino znanej winiarni Zenato. Wino wytwarzane jest z trzech odmian winogron, które są zbierane ręcznie. Winorośl jest uprawiana na wzgórzach Sant Ambrogio na wysokości 300 metrów nad poziomem morza na glebach gliniasto-piaszczystych.
Po ręcznym zbiorze jagody są mielone i fermentowane przez 10-12 dni. Pod koniec fermentacji brzeczkę oddziela się od skóry w miękkiej prasie i przechowuje w stalowych pojemnikach do stycznia, a następnie do wina dodaje się wytłoki z zakwaszonych winogron do produkcji Amarone i przeprowadza się wtórną fermentację w temperaturze 25-28 °C. Dzięki jego zastosowaniu zwiększa się siła i wytrzymałość Wina Zenato Ripassa della Valpolicella Superiore.
Wino Zenato dojrzewa przez dwa lata w małych beczkach z francuskiego dębu i sześć miesięcy w butelkach.
Nagrody zdobyte przez Wino Zenato Ripassa Valpolicella Ripasso Superiore:
Decanter: 89 pkt
Robert Parker: 91 pkt
Wine Spectator: 90 pkt
Inne nagrody: James Suckling 94 pkt
Wino Valpolicella to czerwone wino pochodzące z północnych Włoch, z regionu Wenecja Euganejska, szczególnie z okolic Werony. Jest charakteryzowane delikatnymi taninami, świeżością kwaskową i aromatami czerwonych owoców, takich jak wiśnie i śliwki. Słynie z różnych stylów, w tym Wina Valpolicella Classico, Valpolicella Superiore i cenionego Amarone della Valpolicella, które powstaje z suszonych winogron.
Dodanie ciasta do szlachetnego wina w celu podniesienia stopnia i uwydatnienia koloru to stara tradycja, która z czasem została zapomniana, ale w 1992 roku Sergio Zenato ożywił ją i nazwał swoje wino od nazwy tego starego przepisu — Ripassa. Za nim tradycję tę podtrzymali winiarze z całego regionu Valpolicella.
Temperatura serwowania: 18-20 °С