Zenato Ripassa Valpolicella Ripasso Superiore
Zenato Ripassa Valpolicella Ripasso Superiore

Zenato Ripassa Valpolicella Ripasso Superiore

129,99 zł
Brutto
Dostępna ilość: 10 szt.

Jeżeli wybrana przez Ciebie ilość jest niedostępna zamów przez sms: 732-430-992 lub email: sklep@wino-sklep.pl a Twoje zamówienie skompletujemy w 48 godz.

Ilość
Smak
Wytrawne
Kolor
Czerwone
Kraj
Włochy
Region
Veneto
Szczep
Corvina, Rondinella, Oseleta
Rok
2019
Zawartość alkoholu
14 %
Pojemność
750 ml
Producent
Zenato

Wino Zenato Ripassa Valpolicella Ripasso Superiore ma rubinowo-wiśniowy kolor.

Smak wina jest zaokrąglony, obfity, z owocowo-balsamicznymi tonami, wyczuwalnymi taninami i trwałym finiszem.

Wino przyciąga złożonym, bogatym i zbudowanym aromatem z dominującymi nutami wiśni, malin, przypraw i minerałów.

Sugestie kulinarne: Wino stworzy idealną parę z daniami z dziczyzny, ziemniakami, grillowanymi mięsami, salami i dojrzałymi serami.

Wina Zenato Ripassa Valpolicella Ripasso Superiore to złożone, doskonale zbalansowane wino znanej winiarni Zenato. Wino wytwarzane jest z trzech odmian winogron, które są zbierane ręcznie. Winorośl jest uprawiana na wzgórzach Sant Ambrogio na wysokości 300 metrów nad poziomem morza na glebach gliniasto-piaszczystych.

Po ręcznym zbiorze jagody są mielone i fermentowane przez 10-12 dni. Pod koniec fermentacji brzeczkę oddziela się od skóry w miękkiej prasie i przechowuje w stalowych pojemnikach do stycznia, a następnie do wina dodaje się wytłoki z zakwaszonych winogron do produkcji Amarone i przeprowadza się wtórną fermentację w temperaturze 25-28 °C. Dzięki jego zastosowaniu zwiększa się siła i wytrzymałość Wina Zenato Ripassa della Valpolicella Superiore.

Wino Zenato dojrzewa przez dwa lata w małych beczkach z francuskiego dębu i sześć miesięcy w butelkach.

Nagrody zdobyte przez Wino Zenato Ripassa Valpolicella Ripasso Superiore:

Decanter: 89 pkt
Robert Parker: 91 pkt
Wine Spectator: 90 pkt
Inne nagrody: James Suckling 94 pkt

Wino Valpolicella to czerwone wino pochodzące z północnych Włoch, z regionu Wenecja Euganejska, szczególnie z okolic Werony. Jest charakteryzowane delikatnymi taninami, świeżością kwaskową i aromatami czerwonych owoców, takich jak wiśnie i śliwki. Słynie z różnych stylów, w tym Wina Valpolicella Classico, Valpolicella Superiore i cenionego Amarone della Valpolicella, które powstaje z suszonych winogron.

Dodanie ciasta do szlachetnego wina w celu podniesienia stopnia i uwydatnienia koloru to stara tradycja, która z czasem została zapomniana, ale w 1992 roku Sergio Zenato ożywił ją i nazwał swoje wino od nazwy tego starego przepisu — Ripassa. Za nim tradycję tę podtrzymali winiarze z całego regionu Valpolicella.

Temperatura serwowania: 18-20 °С

UWAGA: Napoje alkoholowe mogą być sprzedawane wyłącznie osobom pełnoletnim i trzeźwym przy odbiorze Zamówienia
Inne Alkohole Tego Producenta
Inne alkohole z tej kategorii