Zenato Lugana San Benedetto
Zenato Lugana San Benedetto

Zenato Lugana San Benedetto

89,99 zł
Brutto
Dostępna ilość: 5 szt.

Jeżeli wybrana przez Ciebie ilość jest niedostępna zamów przez sms: 732-430-992 lub email: sklep@wino-sklep.pl a Twoje zamówienie skompletujemy w 48 godz.

Ilość
Smak
Wytrawne
Kolor
Białe
Kraj
Włochy
Region
Lombardia (Lugana)
Szczep
Trebbiano di Lugana
Rok
2022
Zawartość alkoholu
13.5 %
Pojemność
750 ml
Apelacja
DOC
UWAGA: Rocznik wina oraz etykieta i wygląd może różnić się od podanego w opisie jeżeli chcesz być pewny rocznika, wyglądu butelki, napisz lub zadzwoń: 732-430-992

Wino Zenato Lugana San Benedetto prezentuje się w jasno-zielonej barwie zapowiadając świeżość i energię.

W nos uderza aromatyczny bukiet białych kwiatów, który dodaje owocowej nuty o charakterze brzoskwiń, cytrusów, bananów i ziół.

Te wyraźne aromaty są doskonale zrównoważone przez rześką kwasowość i jędrność na podniebieniu, które nadają wspaniałe doznania smakowe.

Pełne podniebienie prezentuje szerokie spektrum smaków, przechodząc od suszonego jabłka, białych brzoskwiń i soczystego ananasa, aż po delikatne nuty gruszek, cytrusów i wanilii.

Zenato Lugana San Benedetto zachwyca swoją głębokością i bogatą osobowością, której dopełnieniem jest długi, mineralny finisz, pozostawiający niezapomniane wrażenia

Sugestie kulinarne: Idealnie komponuję się z rybami i owocami morza, kurczakiem, sałatki z delikatnymi serami, risotto, sałatki z sezonowych warzyw. 

Zenato Lugana San Benedetto to wino, które zachwyca swoją bogatą i głęboką osobowością. Pochodzi z winnic usytuowanych na terenie posiadłości San Benedetto, położonej na południe od jeziora Garda w jednym z najbardziej historycznych i odpowiednich obszarów apelacji. To wyjątkowe wino jest wynikiem selekcji najlepszych winogron, co sprawia, że ma szeroką i złożoną gamę świeżych aromatów. Jego pełny i wyrazisty smak przechodzi od suszonego jabłka do ananasa, od gruszki do wanilii. Charakteryzuje się długim i jasnym finiszem, który prowadzi do przyjemnego utrzymywania się w posmaku.

Proces winifikacji rozpoczyna się od ręcznego zbioru winogron, który ma miejsce w ostatnich dziesięciu dniach września oraz pierwszych dziesięciu dniach października. Jest to starannie wyselekcjonowany okres, kiedy winogrona osiągają optymalny poziom dojrzałości. Kolejnym krokiem jest delikatne tłoczenie i fermentacja soku w stali nierdzewnej, kontrolowana w zbiornikach utrzymujących temperaturę na poziomie 16–18°C. Po zakończeniu fermentacji następuje proces rafinacji, który trwa od 4 do 5 miesięcy w zbiornikach ze stali nierdzewnej, co pozwala na osiągnięcie pożądanych cech smakowych i aromatycznych wina. Kolejnym etapem jest dojrzewanie w butelkach przez 2-3 miesiące, co nadaje winu dodatkową głębokość i kompleksowość przed trafi na rynek.

Temperatura serwowania: 16–18°C

UWAGA: Napoje alkoholowe mogą być sprzedawane wyłącznie osobom pełnoletnim i trzeźwym przy odbiorze Zamówienia
Inne Alkohole Tego Producenta
Inne alkohole z tej kategorii