Whisky Dalmore w nosie czuć dominację nut kawy, z przyjemnymi akcentami świeżo palonych ziaren i aromatycznego espresso, wspartymi nutami ciemnego miodu, słodu, masła, pomarańczy i orzechów.
W smaku dostrzec można nuty marmolady z Sewilli, suszonych owoców, potrójnych sekund, zimowych przypraw, ciastek owocowych, ziaren kakaowych, cynamonu i mlecznej czekolady.
To wszystko splata się w harmonijną całość, zakończoną średnim wykończeniem, w którym bujne aromaty pomarańczy odgrywają wiodącą rolę.
Whisky Dalmore Destylowana z 100% słodowanego jęczmienia szkockiego, ta szlachetna whisky spędziła pierwsze 9 lat swojego dojrzewania w beczkach po bourbonie, zanim została przeniesiona do byłych beczek po sherry i kolejnej po bourbonie, gdzie kontynuowała swój proces starzenia przez kolejne 3 lata. Efektem tego procesu jest jedwabista, owocowa kompozycja, która jest symbolem wyrafinowania i doskonałości.
Od chwili swego powstania w 1839 roku, Dalmore, założone przez Alexandra Mathesona, stanowi niezaprzeczalną emanację szkockiej marki Highlands Scotch. Jego bogata historia regularnie go klasyfikuje jako jedno z najwybitniejszych single maltów w Szkocji, a także jako producenta niektórych z najbardziej ekskluzywnych whisky, jakie kiedykolwiek znalazły się na rynku. Destylarnia słynie nie tylko ze swojego renomowanego portfolio, ale również z wyjątkowych procesów destylacji i starzenia, które nadają trunkom niepowtarzalny, złożony charakter, umacniając jednocześnie ich prestiż w świecie whisky.
Ta 12-letnia single malt szkocka whisky Dalmore jest niezwykłym trunkiem, który przewyższa swoje lata, oferując niezapomniane doznania smakowe. To doskonały wybór na każdą okazję, doskonale reprezentujący sztukę destylacji. Dlatego sięgnij po butelkę już dziś i przekonaj się o najwyższych standardach whisky, jakie oferuje Dalmore.