Sessantanni Primitivo di Manduria 60 Old Vines San Marzano
- Smak
- Wytrawne
- Kolor
- Czerwone
- Kraj
- Włochy
- Region
- Puglia (Apulia)
- Szczep
- Primitivo di Manduria
- Rok
- 2019
- Zawartość alkoholu
- 14.5 %
- Pojemność
- 750 ml
- Producent
- Cantine San Marzano
- Apelacja
- DOP
Wino Sessantanni 60 Old Vines Primitivo di Manduria San Marzano ma intensywny czerwony kolor.
Smak wina jest pełny, hojny, bogaty, doskonale zrównoważony, z owocowo-pikantnymi akcentami i świeżą kwasowością, które nadają mu wyrazistości i elegancji. Wykończenie jest długie, trwałe, z uwodzicielskimi tonami kawy i wanilii.
Nuty dojrzałej czarnej wiśni i malin, uzupełnione pikantnymi nutami grafitu, cygara i żelaza, tworzą bogaty i elegancki smak wina.
Wino będzie doskonałym dodatkiem do potraw mięsnych, takich jak jagnięcina, duszona cielęcina, grillowana wieprzowina, dziczyzna, serki dojrzewające, tosty z serem pleśniowym. Idealne wino do medytacji.
Wino Sessantanni 60 Primitivo di Manduria Cantine San Marzano:
Potencjał leżakowania: 10 lat
Starzenie: 12 miesięcy w dębowych beczkach
San Marzano 60 Sessantanni Old Vines Primitivo di Manduria DOP 2017 został uhonorowany wieloma prestiżowymi nagrodami, w tym podwójnymi złotymi medalami w konkursach "New Zealand International Wine Show, 2020" i "Sakura Japan Women' s Wine Awards, 2021", złotymi medalami — "Mundus Vini 2021 — Spring Tasting" oraz "China Wine & Spirits Awards Best Value, 2021".
Winogrona Primitivo do produkcji wina "Sessantanni" są zbierane ręcznie ze starych winorośli w wieku ponad 60 lat, sadzonych krzewiasto w San Marzano i Sava. Gleby winnic, głównie pochodzenia wapiennego, są" czerwoną ziemią " o drobnej fakturze. Charakterystyczny czerwony kolor nadaje im tlenek żelaza. Klimat terenu charakteryzuje się średnimi temperaturami przez cały rok, bardzo małą ilością opadów, a także znaczną różnicą między temperaturą powietrza w ciągu dnia i nocy, co pozytywnie wpływa na jakość winogron. Do produkcji wina wybierane są tylko najbardziej dojrzałe grona, zbiór odbywa się całkowicie ręcznie w drugiej połowie września. Maceracja 80% beczki trwa 18 dni i 25 dni 20% beczki (przy użyciu wybranych drożdży). Fermentację w temperaturze 24-26 °C, a następnie starzenie przez 12 miesięcy przeprowadza się w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego.
Winnica Sessantanni 60 Old Vines Primitivo di Manduria San Marzano została założona w 2003 roku w regionie Apulia, ale kilka tysięcy lat temu zaczęto uprawiać winogrona na tej ziemi. Historyczne dowody wskazują, że w VII wieku pne uprawiano tu winogrona, a Grecy nazywali ten obszar Enotria, co oznacza "krainę wina". Co ciekawe, dzisiejsi właściciele posiadłości Cantine San Marzano i Farnese Vini zapożyczyli metodę uprawy winogron ze starożytnej Grecji, znaną jako" Alberello "— winorośl" krzewiasta". Metoda ta została wspomniana w pracach Cenophon i była bardziej postępowa niż winorośl" pełzająca".
Winnica produkująca Sessantanni Primitivo di Manduria 60 Old Vines San Marzano dysponuje imponującymi 500 hektarami winnic, położonymi głównie na czerwonej glebie gminy San Marzano. Prawie wszystkie winnice są obsadzone lokalnymi odmianami. Główną zasadą Feudi di San Marzano jest zachowanie i stosowanie wspaniałych odmian apulijskich. Wystarczy spojrzeć na linię win produkowanych przez Feudi di San Marzano, aby zobaczyć prawdziwe wcielenie tej zasady.
Nagrody Sessantanni 60 Old Vines Primitivo di Manduria San Marzano:
- Gambero Rosso 2019
- Tre Bicchierri; Concourse Mondial de Bruxelles 2018 GOLD MEDAL
- VIVINO "TOP10" 2018 Best seller
- Berliner Wein Trophy 2018 GOLD MEDAL
Temperatura serwowania: 16-18˚C
- 1. Co to jest Sessantanni Primitivo di Manduria?
- Sessantanni Primitivo di Manduria to wyjątkowe czerwone wino pochodzące z regionu Manduria we Włoszech. Jest produkowane z odmiany winogron Primitivo i jest znane z głębokiego smaku, bogatej tekstury i intensywnych aromatów owoców.
- 2. Jakie potrawy najlepiej pasują do tego wina?
- Sessantanni Primitivo di Manduria doskonale komponuje się z potrawami włoskimi, takimi jak makarony, pieczone mięsa, dania z grilla oraz sery o intensywnym smaku, takie jak Parmezan. To wino podkreśli smaki potraw i stworzy niezapomniane doświadczenie kulinarne.
- 3. Jaka jest temperatura podawania tego wina?
- Sessantanni Primitivo di Manduria najlepiej podawać w temperaturze 16-18°C (60-64°F). Odpowiednia temperatura podawania pomoże wydobyć pełnię smaku i aromatu tego wina.
- 4. Czy to wino jest dostępne w różnych rocznikach?
- Nie, Sessantanni Primitivo di Manduria zawsze jest dostępne w jednym roczniku.
- 5. Czy mogę zakupić Sessantanni Primitivo di Manduria z dostawą do domu?
- Tak, możesz zakupić Sessantanni Primitivo di Manduria z dostawą do domu na naszej stronie internetowej.