Sessantanni Limited Edition Primitivo Di Manduria San Marzano
- Smak
- Wytrawne
- Kolor
- Czerwone
- Kraj
- Włochy
- Region
- Puglia (Apulia)
- Szczep
- Primitivo di Manduria
- Rok
- 2018
- Zawartość alkoholu
- 14.5 %
- Pojemność
- 750 ml
- Producent
- Cantine San Marzano
Wino San Marzano Sessantanni Limited Edition Primitivo Di Manduria ma głęboki rubinowy kolor.
Wino o bogatym, pełnym, eleganckim, złożonym, głębokim, soczystym rdzeniu owocowym i harmonijnej kwasowości. W smaku bogate z intensywnymi taninami i eleganckim smakiem. Jego smak jest pokryty czekoladą z dymem drzewnym i słodzonymi laskami wanilii. Jego paleta jest długa z pikantnymi niuansami palonych ziaren kawy i dymu drzewnego.
Wino ma bogaty, owocowy smak z pikantnymi nutami, które łączą się w wielu odcieniach. Ma smak dżemu owocowego i jagód z kolorowymi refleksami.
Sugestie kulinarne: Mięso i większość dodatków dobrze komponuje się z winem ze względu na jego wysoką wartość odżywczą. Dobrze jest również podawać go z niektórymi daniami głównymi, takimi jak dziczyzna.
Wino Sessantanni Limited Edition jest produkowane z winogron Primitivo, które zostały zebrane z winorośli w wieku co najmniej 60 lat. Winnice te znajdują się w gminach Sava i San Marzano. Czerwone zabarwienie gleby pochodzi od tlenku żelaza, który jest unikalny dla gleby tego obszaru. Wysokiej jakości wina można wytwarzać na żyznym terrocie, dzięki sprzyjającym warunkom klimatycznym ciepłej pogody i odpowiedniej ilości opadów. Butelka wina ma pełny, bogaty smak i złożony zapach.
Status limitowanej edycji potwierdza napis na etykiecie, który określa wino jako EDYCJĘ EKSKLUZYWNĄ ( Producent nie zdradza różnicy między podstawowym winem Sessantani Primitivo di Manduria, a winem LIMITED EDITION, jednak z głosów wielu osób można usłyszeć, o wyjątkowym nieco innym smaku i aromacie LIMITOWANEJ EDYCJI.
Winogrona osiągają optymalną dojrzałość pod koniec września. Następnie są zbierane ręcznie, a 80% winogron maceruje się przez 18 dni. Ostatnie 20% pozostawia się na osadzie przez 25 dni, zanim rozpocznie się fermentacja w temperaturze 24-26 stopni Celsjusza. Charakteryzuje się leżakowaniem w dębowych beczkach przez 12 miesięcy, dojrzałe, szlachetne wino nabiera wyrazistego charakteru. W ten sposób powstaje Sessantanni Limited Edition, która ma potencjał rozwojowy przez 7 lat.
Wybitne nagrody zdobyte:
VIVINO WINE STYLE AWARDS 2020 przyznało „Top 10 2019” dla Primitivo z południowych Włoch.
Temperatura serwowania: 18˚C