Paralupi Appassimento Varvaglione
- Smak
- Wytrawne
- Kolor
- Czerwone
- Kraj
- Włochy
- Region
- Puglia (Apulia)
- Szczep
- Negroamaro, Primitivo, Malvasia Nera
- Rok
- 2022
- Zawartość alkoholu
- 15 %
- Pojemność
- 750 ml
- Producent
- Varvaglione Vigne&Vini
- Apelacja
- IGP Salento
Wino Paralupi Appassimento Varvaglione posiada rubinowy kolor z fioletowymi refleksami.
Poczucie palonego karmelu i słodkich przypraw łączy się z aromatami dojrzałych owoców, takich jak śliwki, wiśnie i morele.
Dodatkowo bukiet Paralupi Appassimento Varvaglione zawiera nuty fig, czekolady, które potęgują poczucie nowości. Jego wysoka koncentracja w ustach i wytrawny finisz dodatkowo zwiększają jego atrakcyjność.
Dojrzałe winogrona suszone przez około 20 dni tworzą świetne wino, tak jak Amarone. Zdrowe kiście winogron muszą najpierw zostać zerwane z winorośli i doskonale dojrzeć, zanim zostaną wysuszone. Proces ten usuwa niepotrzebną wagę winogron, co zwiększa ich stężenie cukru. W tym czasie wzrasta stężenie wszystkich składników wpływających na smak i aromat wina.
Unikalną cechą apulijskich winnic jest słodko przyprawiony, prażony karmel i smaki miękkich owoców w aromatach Appassimento Varvaglione. Wysoka koncentracja w ustach i wytrawny, orzechowy finisz sprawiają, że jest to popularny wybór. Varvaglione PARALUPI Appassimento to doskonała propozycja dla miłośników dojrzałych, słodkich smaków i aromatów.
Dojrzewa przez 6 miesięcy w beczkach z dębu amerykańskiego.
Sugestie kulinarne: Dania z wołowiny i dziczyzny, pikantne sery, włoskie wędliny, mięsa z grilla, grillowane kalmary z sosem z karczocha.
Temperatura serwowania: 16-18 °C