Papale Primitivo di Manduria
- Smak
- Wytrawne
- Kolor
- Czerwone
- Kraj
- Włochy
- Region
- Puglia
- Szczep
- Primitivo di Manduria
- Rok
- 2021
- Zawartość alkoholu
- 14 %
- Pojemność
- 750 ml
- Producent
- Varvaglione Vigne&Vini
Wino z Papale Primitivo di Manduria ma karmazynowy rubinowy kolor z nutą wiśni.
Wino ma jedwabisty, dobrze zbudowany owocowy smak z balsamicznymi nutami i długim uwodzicielskim finiszem.
Połączenie jeżyn, jagód, wiśni, ziół, czarnego pieprzu i innych przypraw tworzy atrakcyjny aromat wina.
Sugestie kulinarne: Do potraw gulaszowych, mięsnych, grillowana wołowina, potraw sałatkowych.
Winogrona Primitivo używane do produkcji wina pochodzą z południowego regionu Taranto, w pobliżu Morza Jońskiego. Te winogrona rosną na starych winoroślach, które dają niskie plony od 6000 do 7000 kilogramów z hektara. Winogrona są zbierane ręcznie w pierwszych dziesięciu dniach września. Proces starzenia w dębowych beczkach może trwać od 8 do 10 miesięcy. Idealna temperatura przechowywania wynosi od 26 do 28 stopni Celsjusza. Po delikatnym tłoczeniu i fermentacji brzeczka jest przechowywana w kontrolowanej temperaturze. Proces ten obejmuje również macerację i dojrzewanie w beczkach. W tym momencie „Papale” Primitivo di Manduria ma potencjał leżakowania od 5 do 7 lat.
Papale Primitivo di Manduria to klasyczne, czerwone wino o bogatym aromacie jagód i owoców. To wino jest zmysłowe i dobrze wyważone; podkreśli smak wielu włoskich dań przygotowywanych na duszonych warzywach lub starszych serach.
Włoski zawiera słowo papieskie w swoim języku: słowo papieskie to papieski. Wino Papale poświęcone jest elekcji z 1724 roku i wyborowi trzech papieży. Pochodzi z Apulii, gdzie papież w latach 1724-2017 preferował wina wysokiej jakości.