Moroki Sauvignon Blanc to wyjątkowe wino wegańskie stworzone z pełni dojrzałych gron odmiany Sauvignon Blanc z regionu Marlborough w Nowej Zelandii.
Bukiet olśniewa zmysły, emanując szeroką paletą tropikalnych owoców, nutami agrestu, trawy oraz różowego grejpfruta
Aromatyczne doznania harmonijnie współgrają z orzeźwiającym smakiem limonki, marakui i aloesu, tworząc wyjątkową strukturę wina.
Finisz jest niezwykle piękny, pozostawiając pragnienie kolejnego łyku.
Winogrona, w zależności od roku zbierane są w drugiej połowie lutego lub na początku marca. Po krótkim okresie maceracji w niskiej temperaturze, bliskiej zeru stopni, celem zachowania intensywnych aromatów, proces fermentacji wina odbywa się w kadziach wykonanych ze szlachetnej stali.
Wino Moroki Sauvignon Blanc produkowane jest w renomowanym regionie winiarskim Nowej Zelandii, Marlborough, położonym na północnej części wyspy południowej.
Nazwa "Moroki", wymawiana jako (mo-ro-kee), przekłada się mniej więcej na "nieprzerwane", "ciągłe" czy "współczesne", co odzwierciedla charakter wina, skierowanego do współczesnego konsumenta. Maori, język rdzennych mieszkańców Nowej Zelandii, dodaje tej nazwie głęboki kulturowy kontekst.
Sugestie kulinarne wina Moroki Sauvignon Blanc: podawać z owocami morza w stylu azjatyckim, tajskim curry, grillowanymi rybami, zwłaszcza tymi o charakterystycznej drapieżności, takimi jak tuńczyk czy miecznik. Doskonale komponuje się również z daniami zawierającymi świeże zioła oraz sałatkami z dodatkiem kozich lub owczych serów.
Temperatura serwowania: 10-12 C°