Miodówka z Manufaktury 0,5L
- Kraj
- Polska
- Rok
- 2022
- Zawartość alkoholu
- 30%
- Pojemność
- 500 ml
- Producent
- Manufaktura Wódki
Miodówka z Manufaktury 0,5L :
Wyjątkowa Miodówka z Manufaktury Wódki dojrzewa w beczkach po miodzie pitnym.
W aromacie nuty miodowo-ziołowe z nutą cynamonu.
Na języku nuty warzywne marchwi, dyni i jabłka.
Subtelny finisz prezentuje w sobie koperkowy akcent i delikatny, posmak z lekką słodyczą.
Miód pitny to alkohol produkowany z miodu. Jest to tradycyjny trunek, który istnieje od wielu wieków i był popularny w różnych kulturach na świecie. Proces produkcji miodu pitnego polega na fermentacji cukrów zawartych w miodzie za pomocą drożdży lub innych mikroorganizmów.
Ogólnie rzecz biorąc, miód pitny ma charakterystyczną słodycz pochodzącą od miodu, ale może mieć różne stopnie słodyczy w zależności od rodzaju miodu użytego do produkcji oraz stopnia jego fermentacji. Smak i aromat miodu pitnego również mogą być modyfikowane poprzez dodawanie różnych przypraw, owoców czy innych składników.
Miód pitny z alkoholem może mieć różne poziomy zawartości alkoholu, począwszy od niskoprocentowego (podobnego do piwa) aż do wyższoprocentowego (podobnego do wina czy mocniejszych alkoholi). W zależności od lokalnych przepisów i tradycji, miód pitny może być produkowany z różnymi składnikami dodatkowymi, takimi jak zioła, przyprawy czy owoce, co wpływa na jego smak, zapach i charakter.
Warto zaznaczyć, że alkohol na miodzie ma wartości historyczne i kulturowe oraz odgrywał ważną rolę w niektórych społeczeństwach jako napój ceremonialny czy leczniczy. Jednakże, jak z każdym napojem alkoholowym, należy spożywać go z umiarem.
Temperatura serwowania: 6-7˚C