Matua Marlborough Sauvignon Blanc
- Smak
- Wytrawne
- Kolor
- Białe
- Kraj
- Nowa Zelandia
- Region
- Marlborough
- Szczep
- Sauvignon Blanc
- Rok
- 2022
- Zawartość alkoholu
- 13.5 %
- Pojemność
- 750 ml
- Producent
- Matua
Wino Matua Marlborough Sauvignon Blanc urzeka swoim słomkowo-złotym kolorem.
Podniebienie jest okrągłe i czyste z nutami owocowymi i mineralnymi oraz pikantną kwasowością na finiszu.
Wino ma świeży, elegancki nos z nutami cytrusów, brzoskwini, minerałów i wiosennych kwiatów.
Wino doskonałe jako aperitif, ale także do łososia, dań z białego mięsa, ostryg i innych owoców morza.
Temperatura serwowania: 10-12°C
Wysokiej jakości winogrona Sauvignon Blanc uprawiane w regionie Marlborough w Nowej Zelandii dla wszystkich Twoich potrzeb i tego, co znajdziesz w kieliszku z Sauvignon Blanc Matua. Dzięki klasycznej kwasowości, dobrej strukturze i objętości Marlborough Sauvignon Blanc, to naprawdę oszałamiające wino podbija subtelne nuty tropikalnych i cytrusowych owoców i ziół, z urzekającym aromatem i fascynującym smakiem. Wina są wytwarzane z selekcji winogron z ponad 100 różnych miejsc w Marlborough, w tym z podregionów Wairau i Avatar, co daje wina o bogatej różnorodności smaków, które w pełni wyrażają terroir regionu. Podczas produkcji wina wyciskany sok winogronowy jest natychmiast oddzielany od skórek i umieszczany w kadziach ze stali nierdzewnej, gdzie rozpoczyna się fermentacja przy użyciu własnych naturalnych drożdży. Daje to winu jasny, korzenny, naturalny aromat. Po fermentacji wino pozostaje na osadzie aż do butelkowania.
Czym wyróżnia się wino Matua Marlborough Sauvignon Blanc?
Wino Matua Marlborough Sauvignon Blanc Organic wyróżnia się z racji swojego organicznego pochodzenia. Jest to wyrób z winogron uprawianych w zgodzie z zasadami ekologii, co wpływa na wyjątkowy smak i jakość tego wina. Ma intensywne aromaty owoców tropikalnych i świeżo skoszonej trawy. To wyróżniający się nowozelandzki Sauvignon Blanc.
Jakie potrawy doskonale komponują się z Matua Marlborough Sauvignon Blanc?
To wino doskonale pasuje do potraw o delikatnym smaku, takich jak owoce morza, sałatki z kozim serem, czy kurczak. Jego orzeźwiający charakter i intensywne aromaty owoców tropikalnych stanowią idealne uzupełnienie dla wielu dań kuchni śródziemnomorskiej i azjatyckiej.