Masi Moxxe Pinot Grigio Verduzzo Spumante Brut
- Smak
- Wytrawne
- Smak
- Musujące
- Kolor
- Białe
- Kraj
- Włochy
- Region
- Veneto
- Szczep
- Pinot Grigio 80%, Verduzzo 20%
- Rok
- 2022
- Zawartość alkoholu
- 12 %
- Pojemność
- 750 ml
- Producent
- Masi
Wino Masi Moxxe Pinot Grigio Verduzzo Spumante Brut ma słomkowożółty kolor z delikatną, stabilną perłą.
Wino musujące przyciąga łagodnym, czystym smakiem z owocowymi akcentami i subtelną kwaskowatością w świeżym finiszu.
Wino wykazuje orzeźwiający, wyrafinowany smak z dominującymi nutami jabłka, cytrusów i orzechów migdałowych na podniebieniu.
Lekka naturalna słodycz dzięki podsuszaniu winogron metodą Appassimento.
Piękna elegancka butelka z pozłacanymi elementami doskonale sprawdzi się na weselę, prezent lub do restauracji.
Sugestie kulinarne: Wino jest doskonałym aperitifem, stanowi również idealną parę świeżych i lekkich letnich przekąsek, lekko gotowanych lub surowych warzyw z pikantnymi sosami, ryb i sałatek.
Wino Masi Moxxe Pinot Grigio Verduzzo Spumante Brut to orzeźwiające wino musujące powstałe z autochtonicznych odmian winogron: dominującego Pinot Grigio i Verduzzo. W produkcji wina stosuje się metodę uroku (naturalny proces fermentacji). Po zebraniu jagody Verduzzo są suszone metodą Appassimento na stojakach, a Pinot Grigio jest delikatnie prasowany. Wino dojrzewa przez miesiąc.
Rodzinna Winiarnia Masi, położona w regionie Valpolicella we wschodniej części Wenecji Euganejskiej, jest dynamicznie rozwijającą się i innowacyjną firmą. Nazwa winnicy pochodzi od nazwy pierwszej winnicy "Vaio dei Masi" - "mała Dolina Mazi", zakupionej przez rodzinę Boscaini w 1772 roku. Odkupując nowe działki w strefach klasycznych-Bardolino, Valpolicella i Soave, firma stopniowo zwiększała produkcję wina, poprawiając jego jakość.
Do produkcji nowoczesnych win wysokiej jakości w Winnicy Masi wykorzystywane są wyłącznie lokalne odmiany winogron. Winiarnia przyjmuje tradycyjne podejście do produkcji wina, oparte na połączeniu szacunku dla terroir i najnowszych technologii. Wina produkowane są tradycyjnymi metodami przy użyciu techniki "appassimento" i podwójnej fermentacji.
Całkowita powierzchnia winnic firmy Masi wynosi 160 ha: 17 winnic znajduje się w klasycznej strefie Valpolicella i 8 winnic w Bardolino i Soave. Mazi współpracuje równolegle z rodziną Serego Alighieri-potomkami Dantego, w posiadaniu których znajdują się winnice w Gargagnago od 1353 r., z argentyńską Kompanią Mazi Tupungato i hrabiowską rodziną Bossi Fedrigotti, której rodzinne winnice znajdują się nad brzegiem rzeki Adige.
Temperatura serwowania: 10°C