Lu Rappaio Primitivo di Manduria Masca del Tacco
- Smak
- Wytrawne
- Kolor
- Czerwone
- Kraj
- Włochy
- Region
- Puglia
- Szczep
- Primitivo di Manduria
- Rok
- 2021
- Zawartość alkoholu
- 14 %
- Pojemność
- 750 ml
- Producent
- Masca del Tacco
- Apelacja
- DOC
Wino Masca del Tacco Lu Rappaio Primitivo di Manduria o rubinowym kolorze z fioletowym odcieniem.
Prezentuje miękki, dobrze ustrukturyzowany, hojny oraz soczysty smak z zaokrąglonymi taninami, nutami ciemnych leśnych owoców i jagód a także wanilii, słodkich przypraw oraz aksamitnym wykończeniem.
Aromat wina jest obfity, wyczuwalne odcienie kompotu truskawkowego, jeżyn, rozmarynu, fioletowych kwiatów.
Sugestie kulinarne; podawać z makaronem z grzybami, grillowanym mięsem, jagnięciną, świeżych sałatek z granatem i rukolą a także serem pleśniowym.
Masca del Tacco Lu Rappaio Primitivo di Manduria czerwone wytrawne wino powstaje z winogron szczepu Primitivo uprawianych w regionie Apulia. Ręcznie zbierane winogrona umieszczane są w stalowych zbiornikach, gdzie brzeczka jest fermentowana w kontrolowanej temperaturze przez 28 dni. Wino dojrzewa przez 1,5 roku w dużych beczkach z francuskiego dębu.
Temperatura serwowania: 16-18⁰ C
NAGRODY Masca del Tacco Lu Rappaio Primitivo di Manduria:
roczniki 2014 i 2015 zdobył złote medale na "Berliner Wine Trophy",
rocznik 2016 zdobył złoty medal na "Mundus Vini".