Li Filitti Primitivo di Manduria Riserva Masca del Tacco
- Smak
- Wytrawne
- Kolor
- Czerwone
- Kraj
- Włochy
- Region
- Puglia (Apulia)
- Szczep
- Primitivo di Manduria
- Rok
- 2019
- Zawartość alkoholu
- 14.5 %
- Pojemność
- 750 ml
- Producent
- Masca del Tacco
- Apelacja
- DOP
Wino Poggio le Volpi Masca del Tacco Li Filitti Primitivo di Manduria Riserva ma wspaniały ciemnorubinowy kolor.
Wino zachowuje wyrafinowany, ale wyrazisty smak z nutami powidła śliwkowego i czekolady, a także aromatami owocowymi i ziołowymi. Jego smak jest długotrwały z doskonałą równowagą.
Bogaty aromat wina zawiera nuty czekolady, suszonych fioletowych kwiatów, suszonych porzeczek i dojrzałych czerwonych owoców. Zawiera również nuty grafitu, przypraw i pokrytych dżemem rodzynek.
Sugestie kulinarne: Wino dobrze komponuje się z makaronem z sosem z dzika, zapiekanką z dziczyzny, rostbefem, mięsem baranim lub kozim, dojrzewającymi serami, włoskimi wędlinami.
Region Apulia w Mandurii jest domem dla jednego z najpopularniejszych włoskich win: Masca del Tacco Li Filitti Primitivo di Manduria Riserva.
Ręcznie selekcjonowane winogrona przez co najmniej 24 miesiące fermentują w otwartych zbiornikach z długotrwałą maceracją w określonej temperaturze. Następnie wino dojrzewa w beczkach z różnych gatunków drewna przez co najmniej 9 miesięcy.
Temperatura serwowania: 16˚C
Masca del Tacco Li Filitti Riserva z 2012 roku zdobyła złoty medal Berlin Wine Trophy. Jest uważane za jedno z najlepszych win, jakie kiedykolwiek wyprodukowano w Mandurii.
Rocznik 2014 zdobył dwa złote medale na Berliner Wine Trophy i Mundus Vini.