Marques de Caceres Rioja Satinela Blanco Semidulce
- Smak
- Półsłodkie
- Kolor
- Białe
- Kraj
- Hiszpania
- Region
- Rioja
- Szczep
- Viura 95%, Malvasia 5%
- Rok
- 2020
- Zawartość alkoholu
- 11.5 %
- Pojemność
- 750 ml
- Producent
- Marques de Caceres
Kolor wina Marques de Caceres Rioja Satinela Blanco Semidulce jest żółto-słomkowy, ze złotymi refleksami.
Smak wina jest przyjemnie słodki, ale nie mdły, dzięki świeżej kwasowości, głęboki i harmonijny, z bogatymi tonami dojrzałych owoców. Wykończenie jest trwałe, żywe, pełne wdzięku.
Uwodzicielski aromat wina kusi nutami dojrzałych egzotycznych owoców, brzoskwini i białych kwiatów.
Doskonałe wino na ciepłe letnie dni, ale również jesienne i zimowe spotkania w domowym zaciszu.
Sugestie kulinarne: Wino można podawać z przystawkami, daniami azjatyckimi z sosem słodko-kwaśnym, aperitif, curry, kozimi i niebieskimi serami, lekkimi deserami owocowymi, lodami, ciastami
Do produkcji półsłodkiego wina Marques de Caceres Rioja Satinela Blanco Semidulce stosuje się winogrona Viura i Malvasia, które są zbierane z działek w Rioja Alta z nisko wydajnymi winoroślami w wieku powyżej 30 lat. Gleby winnic są głównie gliniasto-węglanowe. Klimat lokalny-Atlantycki, umiarkowany.
Zbiory są usuwane z winorośli ręcznie, dość późno-w połowie października. Po 12-godzinnej maceracji pellikularnej w niskiej temperaturze (10 ºC) brzeczka jest powoli fermentowana w zbiornikach ze stali nierdzewnej przez 10 dni w kontrolowanej temperaturze 14-16 ºC. Fermentację przerywa obróbka na zimno (od 0º do 2 ºC przez tydzień), która pozwala ustabilizować wino, zapobiec fermentacji malolaktycznej i zachować naturalny poziom słodyczy.
Dzięki dobrej strukturze Marques de Caceres Rioja Satinela Blanco Semidulce może być doskonale przechowywana w butelce przez okres do trzech lat.
Temperatura serwowania: 6–8 °С