Lista produktów marki Muga
Winiarnia Muga została założona w 1932 roku przez dziedzicznego winiarza z Rioja, Isaaca Mugę. W 1926 roku Muga uzyskał certyfikat produkcji wina, aw 1932 roku rozpoczął pracę w swojej winiarni. Kupił małą piwnicę do starzenia wina w lepszej części regionu Rioja. Niewielka powierzchnia piwnicy nie pozwalała na umieszczenie dużej liczby beczek do starzenia wina. Muga rozpoczął produkcję głównie od młodych win z Rioja. W latach 60. nabył duży zabytkowy budynek, który do dziś pozostaje częścią rozległych piwnic Muga.
Siedziba Firmy Muga znajduje się dziś w regionie Rioja Alta na obrzeżach miasta HARO. Pod koniec lat 80.firma zaczyna opracowywać nowe wina z myślą o rynku międzynarodowym. Rozpoczęto produkcję pełnych i mocnych win, ale elegancja i złożoność, które zawsze wyróżniały wina Muga, przetrwały. Pierwszym takim winem była" Torre Muga " z rocznika 1991. Wino to odniosło niezwykły sukces na rynku krajowym i za granicą. Nowy "Torre Muga", który miał jeszcze bardziej wyrafinowany charakter, ukazał się w 1994 roku. Każdego roku wino "Torre Muga" poprawiało się. Jakość każdego nowego wina stale rosła, a selekcja winogron stawała się dokładniejsza i bardziej rygorystyczna.
W 1998 r.zakupiono kilka starych winnic w celu zwiększenia potencjału win. Stale udoskonalając produkcję wina, Muga przeprowadzała rygorystyczną selekcję winogron, wybierając tylko najlepsze kiście, w wyniku czego ilość użytych winogron znacznie się zmniejszyła, a wielkość beczek fermentacyjnych stała się zbyt duża. Dlatego w winnicy wymieniono część poprzednich pojemników na mniejsze, aby przetwarzać małe ilości winogron najwyższej jakości. Małe beczki zaczęły być używane od 1999 roku. Podczas zbiorów w 2000 roku, po raz pierwszy w historii, każdy składnik mieszanki wina "Torre Muga" był fermentowany osobno. Wynik tego doświadczenia był niesamowity-różnorodność aromatycznych odcieni wina była niesamowita.
Winnice gospodarstwa Muga znajdują się na południowych zboczach wzgórz w regionie Rioja Alta i zajmują powierzchnię około 60 hektarów. W uprawie winnic stosuje się wyłącznie nawozy organiczne. Rioja to Region winiarski, w którym uprawia się tylko tradycyjne odmiany winogron. W przypadku win czerwonych uprawia się Tempranillo, Graciano, Masuelo i Garnacha, a dla białych — Garnacha Blanca, Viura, Malvasia. Rioja ma słoneczny i umiarkowanie suchy klimat, więc winogrona pewnie osiągają pełną dojrzałość. Zbiory są zbierane w małych plastikowych pojemnikach, więc jagody są wysyłane do winnicy bez uszkodzeń. Winogrona są starannie sortowane przed prasowaniem. W winnicy zachowały się tradycyjne metody produkcji wina. Wszystkie etapy winifikacji przebiegają w dębowych pojemnikach. Fermentację przeprowadza się w dębowych beczkach o pojemności 18 000 litrów każda, a starzenie w 225 — litrowych beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego. Wina są fermentowane przy użyciu wyłącznie naturalnych drożdży i bez kontroli temperatury. W okresie dojrzewania wino przelewa się z jednej beczki do drugiej bez pomp. Odbywa się to co 4 miesiące w celu napowietrzenia wina i oddzielenia osadu. Oczyszczanie wina po leżakowaniu odbywa się wyłącznie za pomocą białka jaja. Podczas butelkowania wino nie jest filtrowane.