Likier Jagermeister 1 L
- Smak
- Ziołowy
- Kraj
- Niemcy
- Zawartość alkoholu
- 35 %
- Pojemność
- 1 Litr
- Producent
- Jägermeister
Głęboki ciemny kolor likieru Jagermeister 1 L uzyskuje się dzięki starzeniu w dębowych beczkach.
Smak likieru jest ziołowy, cierpki, ale jednocześnie łagodny.
Bogaty ziołowy aromat likieru jest wypełniony nutami m.in imbiru, szafranu, anyżu gwiaździstego, kory angostury, kwiatu lawendy i goździków, rumianku, tymianku, drzewo sandałowe, imbir, szafran, rozmaryn i borówka.
Początkowo likier ten był spożywany w celach terapeutycznych w celu poprawy trawienia. Na jego podstawie przygotowuje się również dużą liczbę koktajli.
Likier Jagermeister 1L jest produkowany od ponad 70 lat. Nazwa tłumaczy się jako "mistrz myśliwy".
Receptura Jägermeistra objęta jest ścisłą tajemnicą, zawiera 56 składników (skórki owocowe, kwiaty, przyprawy, korzenie, zioła).
likieru Jagermeister 1 L jest wytwarzany przez moczenie jego składników w cieczy-maceracji. Likier dojrzewa przez 12 miesięcy w dębowych beczkach, dzięki czemu nabiera łagodnego i bogatego smaku.
W 1934 roku Kurt masle, syn założyciela saksońskiej firmy winiarskiej, pod wrażeniem legendy o jägermeisterze stworzył Likier "Jägermeister". Na etykiecie obnosi się jeleń z krzyżem na rogach, którego widział św. Hubert, który był patronem myśliwych. Specjalna butelka ma na celu ochronę likieru przed promieniami słonecznymi i nie rozbije się podczas upadku.
Likier ziołowy Jagermeister 1L zyskał światową sławę po rozpoczęciu kampanii reklamowej w 1973 roku, do której przyciągnęły najbardziej znane zespoły rockowe: Metallica, Slayer, Nightwish i wiele innych, które w swoich piosenkach wspominały o trunku Jägermeister.
Temperatura serwowania: -18