Likier Amaro Montenegro
- Smak
- Ziołowy
- Kraj
- Włochy
- Zawartość alkoholu
- 23 %
- Pojemność
- 700 ml
- Producent
- Amaro Montenegro
Likier Amaro Montenegro o bogatym bursztynowym kolorze.
Likier ma bogaty, pikantny smak, który zaskakująco łączy słodycz, kwaskowatość i lekką gorycz. W podniebieniu wyczuwalne są odcienie owoców cytrusowych, wiśni i czarnej herbaty.
Likier charakteryzuje się jasnym aromatem z nutami pachnących ziół, przypraw i owoców cytrusowych, skórek pomarańczy, mandarynek i czereśni.
Sugestie kulinarne: Likier Amaro Montenegro najlepiej spożywać w czystej postaci lub z lodem. Będzie niezastąpiony jako środek trawienny, dodatek do deserów, lodów ciast, koktajli.
Historia znanego dziś na całym świecie likieru Amaro Montenegro rozpoczęła się w 1885 roku, kiedy Włoch Stanislao Kobianchi, wbrew życzeniom swojej rodziny, która przeczuwała mu karierę na polu religijnym, otworzył małą firmę produkującą Likiery.
Idealny przepis nie został od razu znaleziony. Firma wyprodukowała wiele likierów, których nazwy nikt już nie pamięta, w stuleciach miał pozostać tylko jeden-pachnący i pikantny likier o bursztynowym kolorze. Likier otrzymał swoją nazwę na cześć księżniczki Heleny Czarnogóry, która w roku powstania likieru poślubiła włoskiego króla Wiktora Emanuela III.
Butelka Amaro Montenegro została stworzona, aby pasować do likieru, którego wdzięczne wygięte linie pozostają niezmienione do dziś. Likier Amaro Montenegro z powodzeniem uczestniczył w wielu wystawach i został wyróżniony w wielu rankingach. Jeden z najsłynniejszych włoskich poetów XX wieku Gabriele D 'Annunzio nazwał go "Duchem cnoty".
Likier Amaro Montenegro zawiera ponad 40 różnych pikantnych ziół, ale dokładny przepis na ten niesamowity likier jest ściśle strzeżony.
Temperatura serwowania: 16-18°С