Icardi Moscato d'Asti La Rosa Selvatica
- Smak
- Słodkie
- Kolor
- Białe
- Kraj
- Włochy
- Region
- Piemont
- Szczep
- Muscat
- Rok
- 2023
- Zawartość alkoholu
- 5,5 %
- Pojemność
- 750 ml
- Producent
- Icardi
- Apelacja
- DOCG Moscato d'Asti
Wino Icardi Moscato d'Asti La Rosa Selvatica ma jasno słomkowy kolor.
Wino delikatnie musujące wykazuje czysty, łagodny, świeży, klasyczny smak z nutami cytrusów i zrównoważonym finiszem.
Wyrafinowany aromat delikatnie musującego wina ujawnia się w odcieniach dzikiej róży, czarnego bzu, jaśminu, irysa, białej róży, akacji, minerałów i cytrusów.
Sugestie kulinarne: Wino doskonale komponuje się z deserami, ciastami, słodyczami, służy do przygotowywania koktajli, tort owocowy, sałatka z kozim serem, kwiatowa sałatka z orzechami, owoce morza, sernik, deser z mascarpone.
Wino Icardi Moscato d'Asti La Rosa Selvatica to słodkie wino musujące z regionu Asti. Wino otrzymało swoją nazwę od wyraźnego aromatu dzikiej róży przedstawionej i na etykiecie wina, ten aromat jest charakterystyczny dla odmiany Moscato d ' Asti. Wino produkowane jest w technologii Asti Spumanti: sok winogronowy otrzymywany przez prasowanie winogron ulega częściowej fermentacji w stalowych zbiornikach, a przy nagromadzeniu 6% alkoholu ulega gwałtownemu schłodzeniu.
Założona w 1914 roku firma Icardi ma siedzibę w Asti, na granicy dwóch słynnych terroirów winiarskich: Lange i Monferrato. Claudio Icardi, winiarz i obecny właściciel firmy, kontynuował prace rozpoczęte kiedyś przez jego ojca, rozbudowując winnice firmy do 75 hektarów, częściowo leżących wokół winnicy, częściowo rozproszonych w kilku gminach Lange i Monferrato. To właśnie Claudio, doceniając wyjątkowe właściwości swoich winnic, zaczął produkować wina pod marką "Icardi", jego ojciec do lat 60.XX wieku sprzedawał uprawiane winogrona firmom winiarskim. Claudio Icardi, któremu pomaga jego siostra Mariagracia w zarządzaniu gospodarstwem, ograniczył plony winogron, dla których wprowadzono zieloną kolekcję i wybrano specjalny system przycinania winorośli, dzięki czemu smak i aromat win stały się znacznie pełniejsze i bardziej skoncentrowane. Sama Winiarnia jest wyposażona w nowoczesny sprzęt, tutaj nieustannie eksperymentuje się z nowymi technologiami.
Temperatura serwowania: 6-8 °C