Hugel Gewurztraminer
- Smak
- Wytrawne
- Kolor
- Białe
- Kraj
- Francja
- Region
- Alzacja
- Szczep
- Gewurztraminer
- Rok
- 2020
- Zawartość alkoholu
- 13.5 %
- Pojemność
- 750 ml
- Producent
- Hugel
- Apelacja
- AOC Alsace
Wino Hugel Gewurztraminer Alasce Classic ma czysty, jasny kolor z jasnozielonymi i słomkowożółtymi odcieniami.
Smak
Smak wina jest wytrawny, jego świeżość harmonijnie łączy się z hojną strukturą i przyjemnym soczystym finiszem.
Wino Hugel Gewurztraminer ma świeży aromat z nutami kwiatów, owoców i przypraw: róży, rezedy, konwalii, mango, liczi, ananasa, marakui, kardamonu, szafranu i chmielu.
Sugestie kulinarne Wina Hugel Gewurztraminer: jest idealne jako aperitif, doskonale komponuje się z pikantnymi daniami, wędzonymi rybami, pikantnymi daniami kuchni orientalnej (azjatyckiej, chińskiej, marokańskiej, indonezyjskiej), homarami, szyjkami raka, mocnymi serami typu Munster, a także z białym mięsem.
Winogrona do wina Hugel Gewurztraminer Alasce są zbierane wyłącznie ręcznie z działek w rejonie Riquewihr, gdzie znajdują się głównie winnice rolnicze, niewielka część zbiorów pochodzi ze Schoenenbourg. Gleby winnic zbudowane są z gliny i wapienia. W winnicy jagody umieszcza się w małych zbiornikach do prasowania, które odbywa się grawitacyjnie, bez pompowania lub innych interwencji mechanicznych. Po prasowaniu brzeczka jest odsączana, po czym jest fermentowana w kontrolowanej temperaturze 18-24°C w beczkach i beczkach. Wino przechodzi naturalne oczyszczanie przez całą zimę. Następnej wiosny Gewürztraminer jest lekko filtrowany i butelkowany, po czym dojrzewa w piwnicach winnicy jeszcze przez jakiś czas. Potencjał przechowywania wina wynosi 3-5 lat.
Dzięki uprzywilejowanemu położeniu geograficznemu w Alzacji rodzą się doskonałe wina. Mikroklimat regionu wynika z odległości, która oddziela go od wpływów żywiołów morskich i pozwala winogronom dojrzewać powoli, aż do pełnej dojrzałości, nadając winu subtelny smak i niezrównaną intensywność.
Pierwsze ślady rodziny Hugel w Alzacji sięgają XV wieku. Dwa wieki później, Hans-Ulrich Hügel osiadł w Riquewihr, który został zdewastowany przez straszliwej wojny trzydziestoletniej. W 1639 r.został Honorowym Obywatelem Miasta i wkrótce stanął na czele bardzo potężnej korporacji winiarzy. W XVIII i XIX wieku rodzina Hugel zyskała godną pozazdroszczenia reputację dzięki umiejętnościom winiarskim i uprawie winnic.
Temperatura serwowania: 10-12˚C