Gran Maestro Rosso Appassimento
- Smak
- Półwytrawne
- Kolor
- Czerwone
- Kraj
- Włochy
- Region
- Puglia (Apulia)
- Szczep
- Primitivo, Sangiovese
- Rok
- 2021
- Zawartość alkoholu
- 14.5 %
- Pojemność
- 750 ml
- Producent
- Cielo e Terra
- Apelacja
- IGT Puglia Rosso
Wino Gran Maestro Rosso Appassimento w kolorze czerwieni z fioletowymi refleksami.
Na podniebieniu prezentuje się wyraziste, krągłe i aksamitne, pięknie zbalansowane, oferując długi posmak dojrzałych czerwonych podsuszanych owoców.
Aromat wina może emanować intensywnymi aromatami dojrzałych owoców, takich jak wiśnie, czereśnie, śliwki czy jeżyny. Proces suszenia winogron appassimento pomaga skoncentrować te smaki, nadając im głębokości i bogactwa.
Sugestie kulinarne: Idealnie komponuję się do czerwonych mięs, Grillowanych potraw, klasycznych włoskich dań np. spaghetti bolognese, tarty serowe.
Wino medalowe:
> GOLD Medal at Selections Mondiales des Vins (rocznik 2015)
> GOLD Medal a Berliner Wein Trophy (roczniki 2015 i 2016)
> 96 punkty - Luca Maroni (rocznik 2018)
> GOLD Medal at Concours de Bruxelles (rocznik 2016)
Metoda Appassimento: To wino powstaje z winogron podsuszanych przez minimum trzy miesiące, co nadaje mu intensywność smaku i pełnię aromatu. Proces appassimento, czyli suszenia, koncentruje cukry w owocach, przyczyniając się do głębokiego i złożonego profilu smakowego.
Temperatura serwowania: 16–18°C