Gran Maestro Italiano Primitivo di Manduria
- Smak
- Wytrawne
- Kolor
- Czerwone
- Kraj
- Włochy
- Region
- Puglia (Apulia)
- Szczep
- Primitivo di Manduria
- Rok
- 2021
- Zawartość alkoholu
- 14.5 %
- Pojemność
- 750 ml
- Producent
- Maestro Italiano
- Apelacja
- DOP
Wino Gran Maestro Italiano Primitivo di Manduria ma bogaty rubinowo-czerwony kolor z granatowymi refleksami.
Wino prezentuje pełny, zaokrąglony smak z aksamitną konsystencją, owocowo-balsamicznymi nutami (czarna porzeczka, jeżyna, wiśnia) i drobnoziarnistymi taninami w trwałym finiszu.
Wyrazisty aromat wina ujawnia nuty dojrzałych czerwonych owoców i jagód (wiśnia, śliwka, dereń), zabarwionych przyjemnymi tonami czekolady, wanilii i kakao.
Sugestie kulinarne: Wino świetnie komponuje się z czerwonym mięsem, grillowanym mięsem, dziczyzną i serami.
Jasne, obfite, wyraziste wino "Gran Maestro" Primitivo di Manduria DOC jest produkowane z winogron Primitivo uprawianych w strefie Madurii. Obszar ten słynie również z cennych znalezisk archeologicznych i luksusowych plaż. Winorośl rośnie na glebach gliniastych z osadami wapienia.
Winogrona, które osiągnęły optymalny stopień dojrzałości, są zbierane ręcznie. Po starannej selekcji jagody są delikatnie prasowane i fermentowane w kontrolowanej temperaturze w zbiornikach ze stali nierdzewnej.
Po zakończeniu procesu fermentacji wino dojrzewa przez 12 miesięcy zarówno w zbiornikach ze stali nierdzewnej, jak i drewnianych beczkach.
Wino medalowe: 98 punkty - Luca Maroni (rocznik 2018)
Temperatura serwowania: 16-18°C