Graham's Late Bottled Vintage Porto
- Smak
- Słodkie
- Kolor
- Czerwone
- Kraj
- Portugalia
- Region
- Douro Valley Porto
- Szczep
- Tinta Barroca, Tinta Roriz, Touriga Nacional
- Rok
- 2018
- Zawartość alkoholu
- 20 %
- Pojemność
- 750 ml
- Producent
- W. & J. Graham's
Wino Graham's Late Bottled Vintage Port jest ciemnoczerwone z granatowo-brązowymi refleksami.
Porto podbija zaokrąglonym, pełnym smakiem o aksamitnej konsystencji, owocowo-pikantnych tonach i trwałym finiszu.
Wieloaspektowy, bogaty smak wina porto obfituje w nuty dżemu owocowego, ciemnej czekolady, suszonych śliwek i dębu.
Sugestie kulinarne: Porto podawane jako aperitif, polecane do deserów, ciast, lodów, dojrzałych serów.
Graham's Late Bottled Vintage Port to doskonałe wino porto, które jest produkowane tylko w najlepszych latach zbiorów. W przeciwieństwie do starych win Porto, które są butelkowane w drugim roku po starzeniu, "Late Bottled Vintage" dojrzewa średnio przez 5 lat w beczkach z dębu bagiennego. Port "LBV Graham' s " jest liderem w swojej kategorii i jest wysoko ceniony wśród koneserów wina porto na Wyspach Brytyjskich, które tradycyjnie są jednym z najbardziej wyrafinowanych i konkurencyjnych rynków wina porto.
Winogrona do wina porto są zbierane z największej winnicy Malvedouche, która znajduje się na łupkowych tarasach północnego brzegu u zbiegu rzek Douro i Tua i ma Południową ekspozycję. Od połowy lat 80. w winnicy odbywa się duży program przesadzania winorośli, więc średni wiek winorośli wynosi około 20 lat, ale na "starych" tarasach sięga nawet 45 lat. Malvedos należy do najlepszych winnic w Dolinie Douro, chociaż w trudnym okresie lat dwudziestych XX wieku, kiedy światowy popyt na wino porto spadł do minimum, Graham musiał je sprzedać i odkupić winnicę dopiero po 50 latach.
Nagrody Graham's Late Bottled Vintage Port:
- 2 złote medale, "Port Trophy" i 2 srebrne medale na "International Wine Challenge";
- Złoty medal i status "Best In Class" oraz 6 srebrnych medali na "International Wine & Spirits Challenge";
- Złoty medal i 3 srebrne medale na "Decanter World Wine Awards";
- Znak" 5 gwiazdek "(Outstanding) w" Wine Buying Guide, 2003 " autorstwa Roberta Parkera.
Temperatura serwowania: 12–14 °