Wino Dr. Loosen Riesling Semi Sweet prezentuje się w szlachetnym złocistym zabarwieniu, które przenika subtelnie zielonymi refleksami.
Zmysły rozpieszczają intensywne nuty grejpfruta, które stopniowo przeplatają się z wyraźnym zapachem soczystej brzoskwini.
W tle unosi się delikatność białych kwiatów, a nuty zielonego jabłka oraz subtelnie pieczonego ciasta nadają kompozycji wyjątkową głębię.
Podniebienie jest objęte delikatną słodyczą, jednocześnie eksplodując intensywnymi smakami białych owoców i soczystymi cytrusami.
Wino zachwyca doskonałym zrównoważeniem, a na finiszu pojawia się delikatny, mineralny posmak, pozostawiając trwałe wrażenie.
Sugestie kulinarne: To wyrafinowane wino stanowi niezrównane aperitif, wprowadzając w świat unikalnych aromatów. Doskonale komponuje się z obfitym, późnym śniadaniem, dodając mu wyjątkowego smaku i elegancji. Jego charakterystyczny bukiet świetnie uzupełnia różnorodność potraw, od jajek z kremowym holenderskim serem po kusząco słodkie gofry i wykwintną, soloną szynkę. Wspaniale współgra także z delikatnym azjatyckim makaronem oraz świeżymi owocami morza, tworząc wyjątkowe doznania kulinarne.
Temperatura serwowania: 10-12°C
Osiągnięcia Ernsta Loosena:
Niepodważalny talent Ernsta Loosena został doceniony w różnych sferach winiarskiego świata. Gwiazda Winemakera, zdobyta w Europie w 2010 roku, stanowi jedno z najważniejszych wyróżnień w prestiżowym konkursie Wine Behind the Label, edycji siódmej.
Winnica Ernsta Loosena zdobyła tytuł Najlepszej Europejskiej Winiarni zarówno w 2007, jak i 2008 roku. Ponadto, przez ostatnie 25 lat uznawany jest za Najlepszego Niemieckiego Producenta według magazynu Wine & Spirits (2007). Decanter przyznał mu tytuł Człowieka Roku w 2005 roku, natomiast w tej samej kategorii wyróżnienie zdobyło także Wine International, uznając go za Najlepszego Winemakera Roku 2005.
Ernst Loosen znalazł się również w elitarnym gronie 50 Najbardziej Wpływowych Winemakerów według Wine & Spirits. Wcześniejsze osiągnięcia to tytuł Niemieckiego Winemakera Roku 2001, przyznany przez prestiżowy przewodnik Gault Millau.