Conte di Campiano Appassimento
Conte di Campiano Appassimento

Conte di Campiano Appassimento

57,90 zł
Brutto

Jeżeli wybrana przez Ciebie ilość jest niedostępna zamów przez sms: 732-430-992 lub email: sklep@wino- sklep.pl a Twoje zamówienie skompletujemy w 48 godz.

Ilość
Smak
Półwytrawne
Kolor
Czerwone
Kraj
Włochy
Region
Puglia
Szczep
Negroamaro
Rok
2021
Zawartość alkoholu
14 %
Pojemność
750 ml
Producent
Conte di Campiano
Apelacja
IGP Salento

Wino Conte di Campiano Appassimento posiada intensywną rubinową czerwień z refleksami granatu.

Pełne, treściwe, ale eleganckie i doskonale zbalansowane, z owocowymi i pikantnymi nutami, dojrzałymi taninami, świeżą kwasowością i przyjemnym finiszem z nutą goryczki i orzecha laskowego.

Intensywny bukiet wina ujawnia aromaty dojrzałych czerwonych owoców i gotowanych śliwek, uzupełnione eterycznymi nutami lukrecji, czekolady, gałki muszkatołowej i wanilii.

Wino doskonale komponuje się z czerwonymi mięsami, dziczyzną, dojrzałymi serami, ale dzięki swojemu charakterowi można je docenić nawet bez specjalnych kombinacji gastronomicznych, takich jak wina medytacyjne.

Conte di Campiano Appassimento to półwytrawne czerwone wino ze szczepu Negroamaro, tradycyjnego w regionie Puglia i uprawianego w Salento. Obszar produkcji Salento IGP rozciąga się na najbardziej wysuniętych na południe wzgórzach regionu Apulia w prowincjach Lecce, Taranto i Brindisi.Dobra ekspozycja i wentylacja typowa dla półwyspu otoczonego morzem stwarzają idealne warunki do uprawy winorośli.Gleby winnic są przeważnie gliniaste, ale są też dobrze osuszone obszary wapienne lub gleby czerwone, żwirowe i bogate w minerały. Zbierane ręcznie od końca września do początku października, kiedy jagody zaczynają lekko więdnąć na winorośli.

W winnicy winogrona poddawane są procedurze „appassimento” (suszenie jagód w dobrze wentylowanym pomieszczeniu).Następnie następuje delikatne wyciskanie i maceracja w celu wydobycia koloru i miękkich tanin.Fermentacja odbywa się w stalowych zbiornikach w kontrolowanej temperaturze.Wino dojrzewa w stalowych pojemnikach tylko przez krótki czas przed butelkowaniem.

Rok 2020 był trudnym rokiem dla całych Włoch ze względu na ograniczenia spowodowane pandemią Covid.Okres wegetacyjny był wyjątkowo ciepły i suchy.Ciepłe zimy ustępują miejsca wiośnie ze słonecznymi dniami i lekkimi przelotnymi opadami deszczu.Jednak wiosenne przymrozki znacznie obniżyły plony w apulijskich winnicach.Pomimo upalnego lata chłodne noce pomogły zachować kwasowość i jasny aromat winogron.Zbiory odbyły się przy dobrej pogodzie i mimo niewielkiej liczby jakość zebranych winogron zadowoliła winiarzy.

Potencjał leżakowania: 3-6 lat.

Zaleca się dekantować na kilka godzin przed spożyciem.

Temperatura serwowania: 18°C

UWAGA: Napoje alkoholowe mogą być sprzedawane wyłącznie osobom pełnoletnim i trzeźwym przy odbiorze Zamówienia
Inne wina tego producenta
Inne wina z tej kategorii