Concerto Lambrusco Reggiano Medici Ermete Organic
- Smak
- Wytrawne
- Smak
- Musujące
- Kolor
- Czerwone
- Kraj
- Włochy
- Region
- Emilia Romagna
- Szczep
- Lambrusco Salamino
- Rok
- 2022
- Zawartość alkoholu
- 11.5 %
- Pojemność
- 750 ml
- Producent
- Medici Ermete
- Apelacja
- DOC Lambrusco Reggiano
Wino musujące Concerto Lambrusco Reggiano Medici Ermete Organic ma rubinowy kolor.
Wino oferuje czysty, owocowy smak, który jest żywy, przyjemny i harmonijny. Ma odpowiednią równowagę kwasowości i garbników.
Niepowtarzalny zapach wina przypomina jagody, takie jak truskawki i maliny z nutą czerwonych owoców.
Sugestie kulinarne: To wino dobrze komponuje się z wieloma rodzajami dań mięsnych, takich jak wędliny, mortadela, szynka i nie tylko; Dania z makaronu; lazania; tagliatella z sosem mięsnym; tortellini dyniowe z ziołami; dania z sosem mięsnym; pieczeń wołowa; grillowane mięso; risotto z grzybami i dynią; i dojrzały ser.
Winogrona czerwone Lambrusco pochodzą z ojczyzny obejmującej aż 60 podgatunków. Region Emilia-Romagna w południowych Włoszech to miejsce, w którym znajduje się ten ląd; produkcja wina była aktywna w okresie Cesarstwa Rzymskiego. Wina Lambrusco słyną z naturalnego musowania i zdolności gaszenia pragnienia. Kiedy dzikie winogrona są używane do produkcji win, dają piękne, lekkie wina, które są popularne we Włoszech i poza nimi.
Wino Lambrusco Reggiano wytwarzane w staromodny sposób jest również współczesnym przedstawicielem szczepu Lambrusco. To atrakcyjne wino musujące o soczystym smaku będzie wspaniale komponować się z daniami kuchni włoskiej.
Winogrona Lambrusco Salamino uprawiane w prowincji Reggio Emilia stanowią podstawę wina DOCConcert. Winogrona są uprawiane w winnicy, która osiąga tylko 25% specyfikacji DOCConcert. Starannie wyselekcjonowane jagody są mielone i dodawane do brzeczki przed jej zaparzeniem w niskich temperaturach przez 5 do 6 dni. Dzięki temu wino ma głębszy kolor i bogatszy smak. Po fermentacji alkoholowej trwającej około 20 dni, wino jest pod ciśnieniem i umieszczane w hermetycznych stalowych zbiornikach do wtórnej fermentacji. Gdy wino opadnie i zostanie przefiltrowane, jest korkowane i przenoszone do pojemników w kształcie butelki przed dojrzewaniem.
Temperatura serwowania: 5-8°C