Concerto Lambrusco Reggiano Medici Ermete Organic
Concerto Lambrusco Reggiano Medici Ermete Organic

Concerto Lambrusco Reggiano Medici Ermete Organic

69,90 zł
Brutto

Jeżeli wybrana przez Ciebie ilość jest niedostępna zamów przez sms: 732-430-992 lub email: sklep@wino- sklep.pl a Twoje zamówienie skompletujemy w 48 godz.

Ilość
Smak
Wytrawne
Smak
Musujące
Kolor
Czerwone
Kraj
Włochy
Region
Emilia Romagna
Szczep
Lambrusco Salamino
Rok
2022
Zawartość alkoholu
11.5 %
Pojemność
750 ml
Producent
Medici Ermete
Apelacja
DOC Lambrusco Reggiano

Wino musujące Concerto Lambrusco Reggiano Medici Ermete Organic ma rubinowy kolor.

Wino oferuje czysty, owocowy smak, który jest żywy, przyjemny i harmonijny. Ma odpowiednią równowagę kwasowości i garbników.

Niepowtarzalny zapach wina przypomina jagody, takie jak truskawki i maliny z nutą czerwonych owoców.

Sugestie kulinarne: To wino dobrze komponuje się z wieloma rodzajami dań mięsnych, takich jak wędliny, mortadela, szynka i nie tylko; Dania z makaronu; lazania; tagliatella z sosem mięsnym; tortellini dyniowe z ziołami; dania z sosem mięsnym; pieczeń wołowa; grillowane mięso; risotto z grzybami i dynią; i dojrzały ser.

Winogrona czerwone Lambrusco pochodzą z ojczyzny obejmującej aż 60 podgatunków. Region Emilia-Romagna w południowych Włoszech to miejsce, w którym znajduje się ten ląd; produkcja wina była aktywna w okresie Cesarstwa Rzymskiego. Wina Lambrusco słyną z naturalnego musowania i zdolności gaszenia pragnienia. Kiedy dzikie winogrona są używane do produkcji win, dają piękne, lekkie wina, które są popularne we Włoszech i poza nimi.

Wino Lambrusco Reggiano wytwarzane w staromodny sposób jest również współczesnym przedstawicielem szczepu Lambrusco. To atrakcyjne wino musujące o soczystym smaku będzie wspaniale komponować się z daniami kuchni włoskiej.

Winogrona Lambrusco Salamino uprawiane w prowincji Reggio Emilia stanowią podstawę wina DOCConcert. Winogrona są uprawiane w winnicy, która osiąga tylko 25% specyfikacji DOCConcert. Starannie wyselekcjonowane jagody są mielone i dodawane do brzeczki przed jej zaparzeniem w niskich temperaturach przez 5 do 6 dni. Dzięki temu wino ma głębszy kolor i bogatszy smak. Po fermentacji alkoholowej trwającej około 20 dni, wino jest pod ciśnieniem i umieszczane w hermetycznych stalowych zbiornikach do wtórnej fermentacji. Gdy wino opadnie i zostanie przefiltrowane, jest korkowane i przenoszone do pojemników w kształcie butelki przed dojrzewaniem.

Temperatura serwowania: 5-8°C

UWAGA: Napoje alkoholowe mogą być sprzedawane wyłącznie osobom pełnoletnim i trzeźwym przy odbiorze Zamówienia
Inne wina z tej kategorii