Cloudy Bay Sauvignon Blanc Marlborough
- Smak
- Wytrawne
- Kolor
- Białe
- Kraj
- Nowa Zelandia
- Region
- Marlborough
- Szczep
- Sauvignon Blanc
- Rok
- 2023
- Zawartość alkoholu
- 13.5 %
- Pojemność
- 750 ml
- Producent
- Cloudy Bay
Wino Cloudy Bay Sauvignon Blanc Marlborough o atrakcyjnym złocisto-słomkowym kolorze.
Wino prezentuje bogaty, zaokrąglony, doskonale zrównoważony smak z akcentami nektaryny i różowego grejpfruta, pyszną kremową konsystencją i długim jedwabistym wykończeniem.
W orzeźwiającym aromacie wina harmonijnie przeplatają się odcienie agrestu, guawy, ananasa, liści pomidora i zielonej trawy.
Połączenia gastronomiczne
Sugestie kulinarne: Wino dobrze komponuje się z rybami (Ket, łosoś) i owocami morza, bułkami, daniami kuchni japońskiej, sałatkami warzywnymi i szparagami.
Temperatura serwowania: 10-12 C
Lekkie i żywe wino Cloudy Bay, Sauvignon Blanc, jest wytwarzane z winogron uprawianych w nowozelandzkim regionie winiarskim Marlborough. Obszar ten jest głównie pokryty grzbietami górskimi, z wyjątkiem doliny rzeki Wairau. Gleby regionu są idealne do uprawy odmiany Sauvignon Blanc. O zachodzie słońca lat 70-tych XX wieku w Marlborough wyprodukowano pierwszą butelkę wina Sauvignon Blanc, która zapoczątkowała powstanie nowoczesnej produkcji wina w Nowej Zelandii. Sauvignon Blanc z Marlborough jest uważane za jedno z najlepszych win tej odmiany na świecie, wykazujące czystość i gładkość smaku oraz orzeźwiający aromat.
Cloudy Bay Winery została założona w 1985 roku, stając się jednym z pionierów produkcji wina w nowozelandzkim regionie Marlborough. Jej założyciel David Honen był głęboko przekonany o ogromnym potencjale winiarskim terenu Cloudy Bay. Po zaledwie 30 latach produkowane tutaj produkty znalazły się na pierwszym miejscu w nowozelandzkim przemyśle winiarskim, a winnice Cloudi Bay zyskały reputację jednych z najlepszych na świecie.
Winnica wzięła swoją nazwę od Cloudy Bay, nazwanej tak przez kapitana Jamesa Cooka w 1770 roku. Jego podróż do Nowej Zelandii zbiegła się z okresem ogromnych powodzi, które zmyły ziemię z okolic zatoki. Patrząc na chmury osadu w wodzie, Cook ochrzcił obszar Cloudy Bay, czyli Cloud Bay.
Dziś Cloudy Bay oferuje szeroką gamę win z Doliny Wairau i Południowej, a także z regionu Central Otago. Specjalna kompozycja gleby zapewnia winom Cloudy Bay szeroką gamę aromatów i smaków, wprowadzając do nich wyrafinowane wyrafinowanie.