Cava Conde de Haro Brut Reserva Muga
- Smak
- Musujące
- Kolor
- Białe
- Kraj
- Hiszpania
- Region
- Rioja
- Szczep
- Viura, Chardonnay
- Rok
- 2020
- Zawartość alkoholu
- 12 %
- Pojemność
- 750 ml
- Producent
- Muga
Wino musujące Cava Conde de Haro Brut Bodegas Reserva Muga ma lekko jasnożółty kolor i małe poruszające się bąbelki.
Smak wina musującego jest bardzo przyjemny i orzeźwiający. Ma owocowo-kwiatowe odcienie, które harmonijnie pasują do miękkiej kremowej konsystencji. Smak jest długotrwały i orzeźwiający z nutami pieczonych wypieków.
Dojrzałe jabłka łączą się z subtelnymi nutami herbatników i róż w podniebieniu wina musującego.
Jako pierwszy napój wino powinno być stosowane do owoców morza, ryb, orzechów, warzyw i innych przystawek.
Winogrona Viura i Chardonnay są tradycyjnymi źródłami wytrawnego wina musującego. Winogrona rosną w Sajazarra, Chellorgo i Fonzaleche w części Valle de Haro, położonej na wysokości 550 metrów nad poziomem morza. Promienie słoneczne odbite od winnicy nie nagrzewają się tak bardzo jak te odbite od równin. Dzięki temu kwaśny smak winogron i jasny, odmianowy smak pozostają nienaruszone. Winogrona zbierane są w trzecim tygodniu września, czyli o 15 dni wcześniej niż w przypadku białych win spokojnych. Aby zachować jakość winogron, są one transportowane do winnicy w małych skrzyniach. Winogrona są powoli wyciskane i fermentowane w 1000-litrowych dębowych beczkach przed przechowywaniem do kwietnia. Wina butelkowane poddawane są wtórnej fermentacji w pojemniku przez 3-4 miesiące w temperaturze około 10-11 stopni Celsjusza. Następnie wino dojrzewa przez co najmniej 18 miesięcy, zanim nabierze aromatu o złożonych smakach i delikatnym smaku. Po wyjęciu z butelki do osadu wolnego od żelaza dodaje się alkohol. To sprawia, że „Conde De Haro” nadaje się do długotrwałego przechowywania.
Latem 2018 roku dni były niezwykle gorące. Przedłużającej się fali upałów nie zrównoważyła zima i wiosenne mrozy. Późne zbiory doprowadziły do kiepskiej jakości winogron, które cierpiały z powodu braku ciepła. Było to spowodowane zmagazynowaną w glebie wilgocią i późnym dojrzewaniem we wrześniu. Jednak sprzyjające warunki panujące w tym miesiącu pozwoliły winogronom osiągnąć optymalną dojrzałość.
Temperatura serwowania: 10⁰ C