Capo Zafferano Primitivo di Manduria
- Smak
- Wytrawne
- Kolor
- Czerwone
- Kraj
- Włochy
- Region
- Puglia (Apulia)
- Szczep
- Primitivo di Manduria
- Rok
- 2021
- Zawartość alkoholu
- 14.5 %
- Pojemność
- 750 ml
- Producent
- Capo Zafferano
Wino Capo Zafferano Primitivo di Manduria ma ciemnofioletowy kolor.
Silny owocowy zapach wina jest wyraźny. Smak jest bogaty, owocowy, ciepły z nutami przypraw i dobrze wyważony między kwasowością a taniną.
Wino wyprodukowane w 100% z winogron Primitivo uprawianych w winnicach Apulia Manduria jest wytrawne i czerwone.
Dodatkowe propozycje szefów kuchni obejmują potrawy z mięsa, twardych serów, długo dojrzewającej szynki, wołowiny, jagnięciny, drobiu i makaronów stworzone z włoskich składników.
Jesienią winogrona są gotowe do zbioru, gdy osiągną optymalną dojrzałość. Najpierw są cięte, a następnie pozostawiane na winorośli przez 15 dni, podczas których naturalnie tracą około połowy swojej wagi. Ta metoda produkcji wina daje wino z nutami czerwonych śliwek i rodzynek. Po wytłoczeniu wino poddawane jest dłuższej maceracji na skórce, aby uzyskać bardziej wyrazisty kolor i aromat. Następnie dojrzewa w dębowych beczkach przez trzy do czterech miesięcy, aby nadać winu nutę wanilii i przypraw.
Temperatura serwowania: 16-18°C