Campo Marina Primitivo di Manduria Luccarelli
- Smak
- Wytrawne
- Kolor
- Czerwone
- Kraj
- Włochy
- Region
- Puglia (Apulia)
- Szczep
- Primitivo di Manduria
- Rok
- 2023
- Zawartość alkoholu
- 14 %
- Pojemność
- 750 ml
- Producent
- Luccarelli
- Apelacja
- DOP
Wino Campo Marina Primitivo di Manduria ma głęboki rubinowo-wiśniowy kolor z fioletowymi refleksami.
Mocny, wieloaspektowy, ciepły, dobrze wyważony, lekko cierpki smak wina jest wypełniony wyrazistymi owocowo-jagodowymi tonami z nutami przypraw, ziemi i minerałów, harmonijną kwasowością, miękkimi taninami, aksamitną konsystencją i trwałym, długim finiszem z niuansami kakao i wanilii.
Wino charakteryzuje się bogatym, złożonym, owocowym aromatem z dominującymi tonami dojrzałych wiśni, malin, jeżyn, czarnego bzu i śliwki, uzupełnionymi przyjemnymi nutami mlecznej czekolady, kawy mokka, wanilii, czarnego pieprzu, rozmarynu, tytoniu, ziemistych i mineralnych odcieni.
Sugestie Kulinarne: Wino doskonale komponuje się z tłustymi daniami pierwszymi, jagnięciną, dziczyzną z wykwintnymi sosami, jagnięciną, pikantnymi zupami i twardymi serami.
"Luccarelli" to innowacyjny projekt stworzony w 2008 roku przez Terre Di Sava i Farnese Vini. Od 2013 roku kontrola nad tym projektem należy do Farnese. Linia win została stworzona, aby w pełni wykorzystać potencjał regionu Puglia i przedstawić konsumentom wina z regionu.
Eleganckie, wysokiej jakości włoskie czerwone półwytrawne wino Campo Marina Primitivo di Manduria DOP urzeka doskonale zrównoważonym smakiem i bogatym owocowym aromatem. Tajemnicze symbole na etykiecie wina oznaczają: słońce, morze, ziemię i pasję, cztery siły żywiołów, które zainspirowały winiarzy do stworzenia tego wyjątkowego napoju. Do produkcji "Campo Marina" Primitivo di Manduria producent wykorzystuje wybrane winogrona odmiany Primitivo, uprawiane w winnicach strefy winiarskiej Salento w regionie Apulia w południowych Włoszech. Panujący tu gorący, suchy klimat śródziemnomorski z dużą ilością słonecznych dni i orzeźwiającą morską bryzą stwarza idealne warunki do dojrzewania winogron i uzyskania wysokiej jakości plonów. Winorośl w wieku od 20 do 40 lat uprawiana jest na glebach wapiennych bogatych w żelazo.
Zbiory są zbierane ręcznie we wczesnych chłodnych godzinach porannych i natychmiast wysyłane do winnicy. W winnicy winogrona są starannie sortowane, destabilizowane i delikatnie wyciskane. Następnie następuje maceracja w kontrolowanej temperaturze przez 8-10 dni z regularną naprawą. Fermentacja i fermentacja jabłkowo-mleczna odbywa się w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Wino dojrzewa w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego przez 8-10 miesięcy.