Brilla Rose Prosecco Extra Dry
- Smak
- Półwytrawne
- Smak
- Musujące
- Kolor
- Różowe
- Kraj
- Włochy
- Region
- Veneto
- Szczep
- Glera 85%, Pinot Noir 15%
- Rok
- 2021
- Zawartość alkoholu
- 11 %
- Producent
- Botter
Wino musujące z brokatem Prosecco Brilla Rose ma różowy odcień z genialnym połyskiem.
Delikatne nuty jabłek, jagód, wiśni, cytryn i zielonych truskawek łączą się z wyczuwalnymi nutami drewna akacjowego i płatków róży.
Musująca kwasowość połączona z pełnym, przyjemnym smakiem na języku.
Słynna metoda Charmata powoduje, że w szkle utrzymuje się pienisty wygląd. Dzieje się tak dlatego, że drugi proces fermentacji odbywa się w zamkniętych stalowych kadziach.
Sugestia kulinarne: Idealnie komponuje się do przekąsek owocowych, kanapek z łososiem, sałatek z krewetkami, serki camembert.
Wino Brilla Prosecco Rose doskonale nadaje się na prezent, posiada błyszczącą brokatową etykietę, która niestety na zdjęciu nie jest dobrze widoczna, na żywo efekt jest znakomity.
Oszałamiający prezent wysokiej jakości piękna pochodzi z północnych Włoch; jest zapakowany w różowe Prosecco, które wspaniale świeci dzięki błyszczącej etykiecie i wytłoczeniom. Prosecco DOC Konsorcjum we Włoszech postanowiło zmienić swoje zasady dotyczące etykietowania produktów Prosecco po tym, jak stały się one bardziej popularne dzięki produkcji wina różowego i Prosecco. Brilla Rosé musi być wykonana w co najmniej 85% z winogron Glera, a pozostały procent to winogrona Pinot Noir. Idealnie, 85% winogron musi pochodzić z jednego rocznika, który dojrzewał przez 60 dni. Brilla Rosé musi zawierać co najmniej 85% winogron Glera i 30% Pinot Noir; pozostałe 5% może stanowić dowolna inna mieszanka winogron.
Nie da się zaprzeczyć, że kobiety doceniają kolor różowy i bukiet smaków zawarty w winie Prosecco Brilla Rose. To wino musujące jest uwielbiane przez panie — nie tylko za piękny wygląd, ale także za smak i musowanie w bąbelkach. Jak się okazuje, współcześni klienci preferują napój gazowany o orzeźwiającym zapachu. Różowe musujące Prosecco z brokatem szybko dojrzewa do wina musującego. Latem różowe prosecco najlepiej smakuje schłodzone przed podaniem. Warto zabrać ze sobą kilka, gdy urządzasz piknik lub spotykasz się z przyjaciółmi w czyimś ogrodzie.
Temperatura serwowania: 8-9˚C