Marki
-
Zastanawiasz się gdzie kupić wino 19 Crimes? Dobrze trafiłeś nasz sklep online oferuje wino 19 Crimes z dostawą do domu. Australijskie wino 19 Crimes jest dość interesującym zjawiskiem. Rodzi wiele pytań i refleksji, te refleksje dotyczą marketingowego elementu branży winiarskiej. Marka win 19 Crimes wystartowała na orbitę w 2012 roku. Można więc uznać go za nowy produkt. W przypadku wina jest to krótki okres. Należy do dużej australijskiej grupy "Treasury Wine Estates". Twórcy marki zainspirowali się historią rozwoju Australii. Według ich wersji w Anglii istniała lista 19 przestępstw. A osoba winna jednej z tych zbrodni mogła udać się do Australii zamiast kary śmierci. W 1788 r.napływ takich więźniów udał się do Australii. Wielu zginęło po drodze, ale kto dopłynął, opanował Australię. Na butelki wymyślili etykiety z archiwalnymi zdjęciami prawdziwych przestępców. Legenda jest odczuwalnie przedstawiona na kontr-etykietach i ogólnie w każdym prospekcie poświęconym marce.
Oczywiście w tym micie jest wiele założeń i piękna. Ale do tego legenda, romantyczna, mroczna i tajemnicza. To, czy była lista, czy nie, i ile było w niej przestępstw, jest mroczną sprawą. Ale na pewno nie chodziło o zastąpienie kary śmierci. Egzekucja kogoś w starej dobrej XVIII-wiecznej Anglii nigdy nie była problemem. Znacznie gorzej było z przetrzymywaniem skazańców i przeludnieniem więzień. A tu tak szczęśliwie powstała nowa kolonia-dlaczego więc nie spławiać tam skazańców skazanych za drobne przestępstwa. Niech opanują. A ci ludzie byli przetrzymywani w Australii jako skazańcy. Więc nie ma szczególnie romansu.Jednak surowa rzeczywistość dawno zapomnianych dni nie obchodzi nikogo. A mit jest dobrze zbudowany, nie możesz się spierać. Chociaż ryzyko przy tworzeniu takiej marki było znaczne. Czy publiczność pokocha całą tę historię, czy nie jest zbyt mroczna. Cena win 19 Crimes nie jest wysoka, zależna jest od szczepu i rodzaju wina.
Mimo to pomysł zadziałał, na zamożnych rynkach australijskich i amerykańskich wino poszło dobrze i energicznie. Okazało się, że istnieje wiele osób, które chcą zobaczyć na swoim biurku coś tak niezwykłego. Mianowicie na rynek amerykański wszystko to było skierowane, najwyraźniej. Oficjalna strona wina 19 Crimes ma nawet Amerykański Copywriting na dole - "2019 Twe Imports, Napa, USA". Butelki wykonane są z czarnego matowego szkła, konstrukcja jest mocna-zobaczysz, nie zapomnisz. Na każdym korku znajduje się nazwa jednego z 19 przestępstw. To dodatkowy kuszący haczyk - "dopiero po otwarciu butelki dowiesz się, jakie przestępstwo dostałeś". W linii jest kilka win 19 crimes, z których każdy ma własne zdjęcie na etykiecie. Wino 19 Crimes Red Blend to podstawowe wino z serii, ale jest też wino 19 Crimes Snoop Dogg Cali Red. -
Wina baron de ley reserva rioja, semi dulce, club privado rioja 2018, blanco rioja semidulce, finca monasterio rioja, graciano, blanco, rioja rosado. Nowoczesna technologia i tradycja w połączeniu z historią dają spektakularne efekty. Oto przepis na sukces. Hiszpania jest trzecim co do wielkości producentem wina na świecie. Ich wina uważane są za jedne z najlepszych na Półwyspie Iberyjskim; mają tradycję uprawy winorośli sięgającą Fenicjan. La Rioja jest jednym z najbardziej znanych hiszpańskich regionów winiarskich i tylko jeden procent jego obszaru geograficznego jest objęty tą apelacją. Winogrona uprawiane w tym regionie dają wina najwyższej jakości. W miesiącach jesiennych lśnią kolorami pomarańczy, fioletu, złota i czerwieni. Region ten jest ulubionym terenem pod uprawę winnic i produkuje wina, które baron de Ley ceni i szanuje. Zachęcamy zatem do wspólnej podróży po winnicach tego regionu. Na czym polega przepis na sukces Baróna de Leya? Wydarzenie, które łączy tradycję z nowoczesną technologią i jest przesiąknięte historią. Jak to działa w praktyce? Winnice produkujące najlepsze wina znajdują się na ponad 600 hektarach ziemi. Różne podregiony mają winnice, które się do tego przyczyniają. Producenci z Rioja czerpią korzyści z licznych mikroklimatów, rodzajów gleby i odmian winorośli w swoim regionie. Wykorzystują również winnice regionu do tworzenia wysokiej jakości win o wyraźnej osobowości.
Aby wyprodukować najlepsze wino, tylko najlepsze winogrona są ręcznie zbierane i starannie selekcjonowane. Kolejnym ważnym etapem są zbiory, które obejmują zbiór 1,8 miliona kilogramów winogron w każdym roczniku. Baron de Ley specjalizuje się w winach Reserve i Grand Reserve dzięki tradycyjnej francuskiej i amerykańskiej praktyce starzenia win przez długi czas w dębowych beczkach. Winiarze Baron de Ley tworzą innowacyjne projekty i wykorzystują nowe odmiany winorośli, aby wprowadzić swoje metody produkcji w nowoczesną erę. Eksperymentują również z nową technologią produkcji wina i wykorzystują rodzime drożdże fermentacyjne do tworzenia wyjątkowych win. Pablo Tascon to pseudonim używany przez Alberto Chemella. Motto, które papuguje dyrektor techniczny i główny winiarz Nick Spina, brzmi „Analiza techniczna: analiza techniczna” (którą określa również skrótem T.A.T.A.).
W ofercie sklepu wszystkie wina słynnego producenta z Hiszpanii Rioja Baron de Ley. Tworząc moje wina, szukam winnic o wyraźnych cechach i wysokiej jakości. Pablo jest hiszpańskim enologiem z dużym doświadczeniem w produkcji wina. Zademonstrował swoje umiejętności, łącząc techniki winifikacji i dojrzewania z niezwykłymi mieszankami gleby. W rezultacie jego wina są świeże, czyste i wypolerowane – to efekt jego wysiłków. Gonzalo Rodriguez jest enologiem, którego osobiste credo brzmi: „Pracowitość jest matką geniuszu”. Praca z winem inspiruje wspaniałe rezultaty. Po polerowaniu wyłania się diament. Gonzalo jest uznawany za jednego z najlepszych hiszpańskich enologów lat 80. Jego praca w Ribera del Duero zaowocowała doskonałymi winami. Od lat 90. pracował z winnicami, które eksperymentowały z nowymi pomysłami w produkcji wina. W 2000 roku stał się częścią Barón de Ley po udzieleniu porad winnicom. Jego praca odciągnęła producenta od popularnych rodzimych winogron i zamiast tego skupiła się na mniej popularnych alternatywach. Baron de Ley uważa, że indywidualność Rioja jest tym, co odróżnia ten region od innych. Uważa, że tradycjonaliści i moderniści w branży winiarskiej powinni egzystować obok siebie, aby konkurować stylem. De Ley wierzy, że skupienie się na własnych winnicach pomaga Rioja zachować ich osobowość i klasę. -
Winnica Ca dei Frati znana w całych Włoszech. Położona nad jeziorem Garda produkuje całą serię wyśmienitych win z ponad 40 letnich winorośli.
-
W ofercie sklepu wspaniałe Prosecco Casa Gheller, które zachwyca swoim smakiem i ceną. W naszym sklepie dostępne wszystkie rodzaje od producenta Casa Gheller: Valdobbiadene Prosecco Superiore, Prosecco Millesimato, Prosecco Treviso, Prosecco Rosé Millesimato, każde z nich wyróżnia się wysoką jakością.
Od roku 2019 tereny wzgórz Prosecco Conegliano i Valdobbiadene zostały zapisane na Liście Światowego Dziedzictwa UNESCO, co stanowi 55. miejsce we Włoszech uhonorowane przez UNESCO. W ten sposób podkreślana jest powszechna wartość autentycznego krajobrazu kulturowego, w którym praca winiarzy przyczyniła się do stworzenia niezwykłej opowieści.
Obszar DOC Prosecco obejmuje dziewięć prowincji między Veneto a Friuli Venezia Giulia. W historycznym regionie prowincji Treviso, gdzie Casa Gheller od pokoleń produkuje Prosecco, mieści się ten obszar. W pagórkowatym terenie Marca Trevigiana znajdują się doskonałe podobszary: Asolo DOCG oraz Conegliano Valdobbiadene DOCG. To właśnie tam aromaty i zapachy uzyskują szczególną intensywność dzięki unikalnym cechom terenu i mikroklimatu.
Glera to odmiana winorośli wykorzystywana do wytwarzania Prosecco Casa Gheller, charakterystyczna dla północno-wschodnich Włoch od czasów rzymskich. W mieszance musi stanowić minimum 85%. Pozostały procent może być wypełniony rodzimymi odmianami winogron, takimi jak Glera Lunga, Verdiso, Perera, Chiaretta oraz inne białe odmiany określone przez regulacje.
Wierzchołkiem jakości i symbolicznym szczytem apelacji Conegliano-Valdobbiadene, w hierarchii Casa Gheller Prosecco, jest Cartizze. To zarządzany obszar, który od 1969 roku obejmuje jedynie 107 hektarów winnic, rozmieszczonych na stromych stokach San Pietro di Barbozza, Santo Stefano oraz Saccol, w gminie Valdobbiadene. Łagodny mikroklimat i wiekowe gleby łączą się, nadając Prosecco wyjątkowe walory aromatyczne i sensoryczne.
-
Cielo E Terra Maestro Italiano
Firma Cielo E Terra Maestro Italiano została założona w 1908 roku, jej nazwa pochodzi od słowa Ziemia (terra) i nazwiska założycieli rodziny Cielo. W 1930 roku dzięki Pietro Chelo firma zaczyna rozszerzać i doskonalić produkcję, w 1962 roku powstają nowe winnice i zwiększa się produkcja. Dziś winnicą kierują przedstawiciele czwartego pokolenia, Bracia Luca i Pierpaolo Chelo. Obecnie firma jest jednym z największych producentów regionu Veneto, posiada około 300 hektarów ziemi. Produkowane produkty zajmują drugie miejsce pod względem dystrybucji. Między innymi Cielo E Terra należy do największej grupy włoskich winiarzy "Gruppo Cantine Colli Berici" (the Colli Berici Group of Cellars), która posiada około 4000 ha winnic, większość win firmy jest produkowana właśnie tutaj.
Opierając się na wsparciu winiarzy z the Colli Berici Group of Cellars, Chelo e Terra uczestniczy w projekcie mającym na celu poprawę w całym sektorze produkcyjnym i rolniczym regionu Berici Hills — od winnicy po butelkę, dając klientom gwarancję jakości.
Wzgórza Berici — Colli Berici) to szereg starożytnych wulkanicznych źródeł znajdujących się między miastami Werona i Padwa. Ma bardzo łagodny i słoneczny klimat, podobny do śródziemnomorskiego, uprawa winorośli kwitła w tym regionie od tysięcy lat. Winiarze, którzy zgromadzili w grupie około 4000 hektarów winnic, czerpią dziś korzyści z cennego doświadczenia zdobytego przez pokolenia. -
Ernst Loosen kierownik rodzinnej winnicy " Dr. Loosen "na Mozeli, ochrzczony przez amerykańskich dziennikarzy "Mr. Riesling", z wykształcenia archeolog i antropolog. Po osiągnięciu znaczących sukcesów w tej dziedzinie, w jednej chwili podjął decyzję o zmianie pracy swojego życia i wrócił do tradycyjnego zawodu swojej rodziny — winiarstwa. Dr Loosen przejął odpowiedzialność za rodzinną posiadłość w Mozeli w 1986 roku, ale wcześniej odwiedził ogromną liczbę najlepszych winnic na całym świecie. Według Ernsta chciał uczyć się od najlepszych i wielkich. Obiecał stworzyć wspaniałe, wspaniałe wina klasy międzynarodowej i dotrzymał słowa. Dr Loosen przeprowadził szereg reform na osiedlu-wytyczył winnice według kategorii, porzucił nawozy chemiczne, mechaniczną obróbkę winorośli i gleby, zaczął stosować biologiczne metody uprawy winnic i powrócił do praktyki łagodnego dojrzewania wina w piwnicach. A ocena jego działalności nie trwała długo: jego wina zyskała uznanie na całym świecie. Udało mu się osiągnąć wspaniały sukces biznesowy — wina Dr Loosen są dostarczane i sprzedawane w 43 krajach na całym świecie. Magazyn Decanter wybrał go "człowiekiem roku" w 2005 roku i umieścił jego winnicę w pierwszej dziesiątce światowych producentów białego wina. Wielokrotnie był wybierany "winiarzem roku" według wersji różnych czasopism, a niemiecka prasa o winie i gastronomii nie męczy się przyznawaniem mu najbardziej honorowych tytułów. Magazyn "Wine & Spirits" w 2007 roku nazwał Ernsta Loosena najlepszym niemieckim winiarzem ostatnich 25 lat.
-
Stając się jedną z wiodących na świecie szkockich whisky, Glenmorangie ma długą i fascynującą drogę. Już w 1843 roku bracia Metison założyli gorzelnię. W drugiej połowie XIX wieku produkty trafiły na eksport do Europy i Ameryki. Ale z powodu poważnej depresji i zakazu sprzedaży alkoholu w Ameryce, w 1931 roku fabryka została zamknięta i pozostawała zamknięta do listopada 1936 roku, dopóki Macdonald and Muir Ltd nie wykupiła jej i kontynuowała działalność. W 2005 roku Glenmorangie staje się częścią światowego lidera Moët Hennessy-Louis Vuitton. Do pewnego stopnia Glenmorangie był pionierem w dojrzewaniu whisky w drewnie. Przeprowadzili i przeprowadzają setki eksperymentów z różnymi rodzajami drewna, szukając idealnych beczek na zabytkowe whisky. Niestrudzone zaangażowanie w innowacje, w połączeniu z sukcesem swoich produktów, pozwoliło Glenmorangie znaleźć się w czołówce. Ich produkty zostały nagrodzone wieloma nagrodami na prestiżowych międzynarodowych konkursach.
Glenmorangee nadal rozwija się we wszystkich obszarach, nieustannie dążąc do poprawy jakości swoich produktów, zadowolenia konsumentów oraz osiągnięcia zrównoważonego i rentownego rozwoju biznesu. -
Golan Heights to firma, która ożywiła produkcję wina w Izraelu. Do lat 80. w kraju nie było ani jednego gospodarstwa, które mogłoby tworzyć światowej klasy produkty, chociaż Palestyna słynie z tysiącletniej tradycji produkcji wina. Firma Golan Heights powstała w 1983 roku na Wzgórzach Golan w północnym Izraelu. Jakość produktów firmy jest zgodna z normami kaszrutu (Zasady judaizmu). Aby zachować koszerność, Wino i winogrona, z których zostało wyprodukowane, a także proces produkcji jest nadzorowany przez specjalnie przygotowanego Rabina. Terroir z Golan Heights są bardzo podobne pod względem mikroklimatu i gleby do terroir z Napa Valley w Kalifornii. Dlatego technologia kalifornijska odegrała dużą rolę w rozwoju winnicy Golan Heights. Z Kalifornii zaproszono specjalistów, którzy przeprowadzili szczegółowe badania bazaltowych gleb Wzgórz Golan i doszli do wniosku o obietnicy produkcji wina na tym obszarze. Zatrudniono młodych winiarzy wykształconych na Uniwersytecie Kalifornijskim w Davis z praktycznym doświadczeniem w nowoczesnych winiarniach na świecie. Wybierając jasny cel, założyciele Golan Heights stworzyli światowej klasy wina, rewolucjonizując izraelskie winiarstwo i zyskując międzynarodowe uznanie. Po trzydziestu latach działalności Golan Heights pozostaje synonimem wysokiej jakości izraelskiego wina i nadal rozwija produkcję wina w tym kraju. Firma produkuje nie tylko tradycyjne wina ciche, ale także zaczęła produkować w Izraelu wina z późnego zbioru i wina musujące według tradycyjnej metody Champenoise.
Winnice firmy Golan Heights znajdują się w regionie Galilei w północnym Izraelu na wysokości od 400 do 1200 metrów nad poziomem morza i rozciągają się od Jeziora Galilejskiego do podnóża góry Hermon. Winnice sadzą najlepsze importowane winorośle Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Merlot, Chardonnay, Riesling, Pinot Noir i Gewurztraminer. Wulkaniczne gleby bazaltowe mają dobry drenaż. Rosnące tutaj winogrona potrzebują więcej czasu na dojrzewanie, ponieważ klimat regionu jest dość chłodny. Budynek winnicy znajduje się w mieście Katzrin i jest wyposażony w nowoczesne Prasy, kadzie ze stali nierdzewnej, komorę do chłodzenia brzeczki i inne zmodernizowane urządzenia. Do produkcji stosuje się różne technologie winifikacji, starzenie odbywa się w beczkach z dębu amerykańskiego i francuskiego. Firma produkuje trzy stałe serie: "Gamla", "Yarden"i " Golan". W najlepszych latach oprócz nich produkowane są wina z linii Katzrin, należące do klasy super premium. -
Wina Kendermanns
-
Firma Luxardo ma bardzo ciekawą historię. Została założona w portowym mieście Zara na wybrzeżu Dalmacji w 1821 roku. Do 1797 r.miasto było częścią Republiki Weneckiej, a następnie stało się stolicą Królestwa Dalmacji, zgodnie z austriacką suwerennością. W 1817 r.obywatel Genui Girolamo Luxardi został wysłany do konsulatu Królestwa Sardynii w Zara. Jego żona interesowała się domową produkcją likierów. Bardzo zainteresowała się udoskonaleniem "likieru Maraskina", likieru produkowanego w Dalmacji od średniowiecza i często wytwarzanego w klasztorach. W rezultacie wyprodukowała Likier tak wysokiej jakości, że spodobał się nie tylko rodzinie i przyjaciołom, ale poważnym koneserom. Następnie w 1821 roku Girolamo założył destylarnię do produkcji Maraschino. Po 8 latach badań i doskonalenia produktu fabryka otrzymała Wyłączny "przywilej" od cesarza Austrii, to" na wysokim poziomie " potwierdziło jakość likieru, a dziś firma nadal z dumą nosi tytuł "Privilegiata Fabbrica Maraschino Excelsior".
W 1913 roku przedstawiciel trzeciego pokolenia rodziny — Michelangelo Luxardo zbudował nowoczesną gorzelnię, jedną z największych w całym cesarstwie austro-węgierskim. Do dziś w Zara zachował się ten imponujący budynek. Pod koniec I wojny światowej Zara została włączona do Królestwa Włoch, a firma Luxardo stała się najważniejszą gorzelnią w kraju. Podczas II wojny światowej, po bombardowaniach, fabryka została prawie całkowicie zniszczona, podobnie jak miasto. Pod koniec 1944 r.wojska niemieckie wycofały się z Dalmacji, ale nastąpiła okupacja reżimu Tito. Zdecydowana większość ocalałej populacji Włoch udała się na wygnanie do innych krajów, ale wielu zginęło: wśród nich czwarte pokolenie rodziny Luxardo. Po ponad stuletniej działalności firma Luxardo miała zniknąć. Jedynym ocalałym z braci Luxardo był Giorgio. Miał odwagę i dalekowzroczność, aby odbudować fabrykę w regionie Veneto, w mieście Torrella (Padwa). W ten sposób zainaugurowano nowy rozdział w trwającej historii rodziny.
Dziś szóste pokolenie rodziny kontynuuje produkcję znanego na całym świecie Maraschino, a także pełnej linii klasycznych włoskich likierów (Sambuca, Amaretto, Grappa, Limoncello, "Passione Nera", Likiery ziołowe) i Grappa. Druga linia produkcyjna obejmuje wykwintne koncentraty likierowe dla piekarzy i producentów lodów, syropy owocowe, dżem wiśniowy Marasca. Luxardo jest numerem jeden w sprzedaży Białej i czarnej sambuki, cenionej i kochanej przez barmanów ze wszystkich krajów. Dyrektor generalny firmy-Guido Luxardo jest prezesem Italian Spirits Association. Likiery Luxardo to jedyne włoskie Likiery, których wysoka jakość produkcji i standardy środowiskowe są certyfikowane przez brytyjskie konsorcjum detaliczne. -
Firma Marques de Caceres jest jednym z czołowych przykładów nowoczesnej szkoły winiarskiej Rioja. Wielki przyjaciel właściciela winnicy, Enrique Formana, markiz de Caceres-potomek starożytnego arystokratycznego rodu Vicente Noguera y Espinosa de los Monteros-nadał temu winiarni swoje dźwięczne imię. Rodzina Foreman zaczęła zajmować się produkcją wina w pierwszej połowie XX wieku. Podczas wojny domowej wyemigrowali do Francji, gdzie Enrique Foreman poznał podstawy winiarstwa. Na początku lat 50. nabył w Bordeaux posiadłości Chateau Camensac i Chateau Larose Trintaudon, gdzie Enrique z błyskotliwością stosował zdobytą wiedzę i zaczął produkować wysokiej jakości wina. W latach 60. Foremans wracają do Hiszpanii i odkupują winnice w regionie Rioja Alta. W winnicy zaczynają tworzyć wina w tradycyjnym stylu Bordeaux. Druga osoba stojąca za początkami firmy, Emile Peynot, jest znanym francuskim enologiem, którego prace nad produkcją wina i degustacją są uważane za klasykę produkcji wina. W 1992 roku jego uczeń, Michel Rolland, zastąpił profesora Peynauda i kontynuował wprowadzanie jego pism w życie.
Obecnie możliwości przetwarzania winogron są w pełni załadowane, a Winnica ma zbiory z ponad 2000 hektarów, co stanowi 4% całkowitych plonów winnic Rioja. W poszczególnych latach sprzedaż wyniosła 10 milionów butelek wina. Znaczna część produkcji jest eksportowana: wina Marques de Caceres można kupić w 89 krajach na całym świecie.
Firma słynie z pachnących białych win, ale głównym powodem do dumy Marques de Caceres są wina czerwone, charakteryzujące się subtelnym, umiarkowanie ekstrakcyjnym aromatem, który z biegiem lat ewoluował w niezwykle złożony bukiet. Od połowy lat 90. Bodega zaczęła produkować linię win o nazwie "Alta expression", co w tłumaczeniu oznacza"szczególnie wyraziste". Te najlepsze wina, produkowane w najbardziej udanych latach zbiorów, najbardziej uosabiają motto firmy Marques de Caceres: "Prześcignij nas do perfekcji!». Wina firmy "Marques de Caceres" są często nazywane "najbardziej francuskimi winami hiszpańskimi". Niedawno przeprowadzona analiza hiszpańskiego rynku wina wykazała ,że" Marques de Caceres " jest najbardziej znaną na świecie marką wysokiej jakości win Rioja. -
Winiarnia Muga została założona w 1932 roku przez dziedzicznego winiarza z Rioja, Isaaca Mugę. W 1926 roku Muga uzyskał certyfikat produkcji wina, aw 1932 roku rozpoczął pracę w swojej winiarni. Kupił małą piwnicę do starzenia wina w lepszej części regionu Rioja. Niewielka powierzchnia piwnicy nie pozwalała na umieszczenie dużej liczby beczek do starzenia wina. Muga rozpoczął produkcję głównie od młodych win z Rioja. W latach 60. nabył duży zabytkowy budynek, który do dziś pozostaje częścią rozległych piwnic Muga.
Siedziba Firmy Muga znajduje się dziś w regionie Rioja Alta na obrzeżach miasta HARO. Pod koniec lat 80.firma zaczyna opracowywać nowe wina z myślą o rynku międzynarodowym. Rozpoczęto produkcję pełnych i mocnych win, ale elegancja i złożoność, które zawsze wyróżniały wina Muga, przetrwały. Pierwszym takim winem była" Torre Muga " z rocznika 1991. Wino to odniosło niezwykły sukces na rynku krajowym i za granicą. Nowy "Torre Muga", który miał jeszcze bardziej wyrafinowany charakter, ukazał się w 1994 roku. Każdego roku wino "Torre Muga" poprawiało się. Jakość każdego nowego wina stale rosła, a selekcja winogron stawała się dokładniejsza i bardziej rygorystyczna.
W 1998 r.zakupiono kilka starych winnic w celu zwiększenia potencjału win. Stale udoskonalając produkcję wina, Muga przeprowadzała rygorystyczną selekcję winogron, wybierając tylko najlepsze kiście, w wyniku czego ilość użytych winogron znacznie się zmniejszyła, a wielkość beczek fermentacyjnych stała się zbyt duża. Dlatego w winnicy wymieniono część poprzednich pojemników na mniejsze, aby przetwarzać małe ilości winogron najwyższej jakości. Małe beczki zaczęły być używane od 1999 roku. Podczas zbiorów w 2000 roku, po raz pierwszy w historii, każdy składnik mieszanki wina "Torre Muga" był fermentowany osobno. Wynik tego doświadczenia był niesamowity-różnorodność aromatycznych odcieni wina była niesamowita.
Winnice gospodarstwa Muga znajdują się na południowych zboczach wzgórz w regionie Rioja Alta i zajmują powierzchnię około 60 hektarów. W uprawie winnic stosuje się wyłącznie nawozy organiczne. Rioja to Region winiarski, w którym uprawia się tylko tradycyjne odmiany winogron. W przypadku win czerwonych uprawia się Tempranillo, Graciano, Masuelo i Garnacha, a dla białych — Garnacha Blanca, Viura, Malvasia. Rioja ma słoneczny i umiarkowanie suchy klimat, więc winogrona pewnie osiągają pełną dojrzałość. Zbiory są zbierane w małych plastikowych pojemnikach, więc jagody są wysyłane do winnicy bez uszkodzeń. Winogrona są starannie sortowane przed prasowaniem. W winnicy zachowały się tradycyjne metody produkcji wina. Wszystkie etapy winifikacji przebiegają w dębowych pojemnikach. Fermentację przeprowadza się w dębowych beczkach o pojemności 18 000 litrów każda, a starzenie w 225 — litrowych beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego. Wina są fermentowane przy użyciu wyłącznie naturalnych drożdży i bez kontroli temperatury. W okresie dojrzewania wino przelewa się z jednej beczki do drugiej bez pomp. Odbywa się to co 4 miesiące w celu napowietrzenia wina i oddzielenia osadu. Oczyszczanie wina po leżakowaniu odbywa się wyłącznie za pomocą białka jaja. Podczas butelkowania wino nie jest filtrowane.
-
Gorzelnia Tomatin została zbudowana w 1897 roku w górach Monadhliath, nieco na południe od Inverness, stolicy Highlands Of Scotland. Tomatin jest jedną z najwyższych gorzelni w Szkocji, ponieważ znajduje się na wysokości 315 metrów nad poziomem morza. Miękka i czysta woda rzeki Alt-na-Frith, która przepływa przez góry Monadhliath, pomaga stworzyć whisky o delikatnym smaku, bogatym i łagodnym stylu.
Tomatin znajduje się w pierwszej dziesiątce destylarni w Szkocji. Dziś zakład produkuje 2 miliony litrów alkoholu rocznie, choć moce produkcyjne pozwalają na produkcję 12 milionów litrów, tak jak to było w latach 70-tych XX wieku. Historycznie rzecz biorąc, Tomatin produkował słód dla firm, które zajmowały się produkcją whisky z mieszanek, ale obecnie firma koncentruje się na tworzeniu wysokiej jakości whisky single malt. Linia produktów składa się z 12, 18, 25, 30 i 40-letniej whisky oraz niektórych ponumerowanych roczników. Tomatin jest również jedną z niewielu fabryk w Szkocji, która zachowała swoją bednarnię. -
W. & J. Graham's obejmuje trzy stulecia, podczas których ten znany producent wina porto zawsze pozostawał niezależnym przedsiębiorstwem rodzinnym. Jest to historia dwóch rodzin pochodzenia szkockiego-rodziny Graham i Symington, których zaangażowanie w produkcję niezapomnianych win dało Graham ' s reputację lidera w produkcji wybitnych win Porto w stylu vintage.
Firma W. & J. Graham's została założona w portugalskim mieście Porto w 1820 roku przez dwóch braci Williama i Johna Grahama. Rodzina Grahamów miała już rozległe interesy biznesowe nie tylko w rodzinnej Szkocji, ale także w Indiach. Bracia założyli firmę w & J Graham & Co w celu produkcji najlepszych win Porto, do osiągnięcia których wykorzystali wiele siły i zasobów. W XIX wieku Graham ' s rozwijał się, osiągając nienaganną reputację jako najlepszy producent win Porto w stylu vintage. W 1890 roku Graham ' s staje się jedną z pierwszych firm, które zainwestowały w winnice Douro. Przejęli gospodarstwo Quinta dos Malvedos (Quinta dos Malvedos). Wykorzystując rozległą wiedzę z Doliny Douro zgromadzoną w ciągu ostatnich 70 lat, Graham wybrał idealne miejsce do sadzenia winnicy. Wyróżniał się doskonałą ekspozycją Południową, bogatą glebą, dobrym drenażem i pięknie położonym pasmem górskim, w którym zbudowano jeden z najlepszych domów w Douro. Od tego czasu gospodarstwo Malvedouch jest uznawane za jedno z najlepszych w dolinie Douro, a jakość win z winnicy potwierdza reputację Grahama jako wiodącego producenta doskonałych win Porto.
Kolejnym potwierdzeniem pomyślnego rozwoju firmy była budowa w 1890 roku wspaniałego magazynu wina do starzenia i przechowywania win w najlepszych warunkach. Budynek ten imponuje swoją skalą, w jego solidnych granitowych ścianach wciąż znajduje się 3.500 skrzynek wina porto, tak jak w dużych piwnicach. Wzniesiony w Vila Nova de Gaia, w pobliżu Oceanu Atlantyckiego, budynek ten oferuje wspaniałe wino do starożytnego miasta Porto po drugiej stronie rzeki Douro, a dyskretny morski klimat jest idealny do powolnego starzenia się Porto.
W międzyczasie,W. & J. Graham's nadal rozwijał bliskie więzi z właścicielami wielu gospodarstw, które zaopatrywały firmę od momentu jej powstania. Ta relacja, zbudowana na zaufaniu i szacunku, zapewniła spójność jakości, dzięki której Graham ' s zyskał wysoką reputację. Wiele wspaniałych roczników wyprodukowanych przez Graham ' s company to kamienie milowe w historii wina porto: 1908, 1912, 1924 i 1927, a następnie wielki 1945 i legendarny rocznik 1948. Wszystkie potwierdzają fakt, że Graham ' s to jedna z najlepszych nazw w świecie wina porto.
W 2005 roku znany angielski krytyk wina Jensis Robinson napisał: "nadal mentalnie cieszę się prawdopodobnie najlepszym winem, jakie miałem szczęście skosztować na wakacjach — butelką Graham 's Vintage Port z 1948 roku". Było to dziedzictwo niezrównanego kunsztu, które przeszło z jednej rodziny na drugą, kiedy Graham sprzedał firmę rodzinie Symington w 1970 roku, wnosząc własną wiedzę i doświadczenie w sprzedaży wina. Peter Symington, obecny właściciel firmy, został sześciokrotnie uhonorowany tytułem "winiarza roku" przez Wine Challenge, nikomu nie udało się zdobyć tej nagrody dwukrotnie. W 2003 roku jego syn Charles otrzymał podobny tytuł!