Baron de Ley Rioja Reserva
- Smak
- Wytrawne
- Kolor
- Czerwone
- Kraj
- Hiszpania
- Region
- Rioja
- Szczep
- Tempranillo
- Rok
- 2019
- Zawartość alkoholu
- 14.5 %
- Pojemność
- 750 ml
- Producent
- Baron de Ley
- Apelacja
- DOC
Wino Baron de Ley Rioja Reserva posiada jasny rubinowy kolor.
Garbniki obecne w winie długo utrzymują się w posmaku. Łączą się z cierpką kwasowością, tworząc harmonijną mieszankę. Początkowo smaki garbnikowe osiągają szczyt, zanim rozproszą się w łagodnym odczuciu. Posmak wina pokazuje dzikie zioła i czerwone jagody.
Subtelny złożony aromat wina jest nasycony nutami owocowymi. Zawiera wyraźne składniki toffi, karmelu, cynamonu i kokosa zmieszane ze starzonymi dębowymi beczkami.
Sugestie kulinarne: dodanie wina do dań mięsnych i makaronowych sprawia, że posiłki stają się jeszcze smaczniejsze. Można to zastosować do wołowiny, jagnięciny, dziczyzny, a nawet pieczonego mięsa.
Wina Baron de Ley są wytwarzane z winogron Tempranillo uprawianych na działce winnicy Mendavia w Rioja Baja. Charakterystyka terroir umożliwia konsekwentne uzyskiwanie wysokiej jakości zbiorów, które trafiają do klasy wina Baron de Ley Reserva. Winogrona zbierano ręcznie i czesano przed fermentacją w pojemnikach ze stali nierdzewnej w temperaturze od 29 do 30 stopni Celsjusza. Następnie jagody były przetwarzane w kadzi ze stali nierdzewnej, po czym umieszczane w beczkach z amerykańskiego dębu na 20 miesięcy. Butelki były leżakowane przez 2 lata.
IWSC 2016 uhonorowała zbiory z 2012 roku brązowym medalem.
Temperatura serwowania: 18˚C