Talo Primitivo di Manduria San Marzano
Jeżeli interesująca Ciebie ilość jest niedostępna:
Zamów przez email: sklep@wino-sklep.pl
- Smak
- Wytrawne
- Kolor
- Czerwone
- Kraj
- Włochy
- Region
- Puglia (Apulia)
- Szczep
- Primitivo di Manduria
- Rok
- 2022
- Zawartość alkoholu
- 14 %
- Pojemność
- 750 ml
- Apelacja
- DOC
* UWAGA * w sprzedaży internetowej pojawiły się wina Talo Primitivo di Manduria San Marzano w wyraźnie zaniżonej cenie, prosimy zwrócić uwagę na autentyczność i jakość wina podczas zakupu w podejrzanie niskiej cenie, gdyż otrzymujemy sygnały o wprowadzeniu na rynek Polski "podrobionych" win z winnicy San Marzano.
San Marzano Talo Primitivo di Manduria – Włoskie czerwone wino z Apulii
Bogaty kolor i wyrazisty smak
Wino Talo San Marzano Primitivo di Manduria zachwyca intensywnym, rubinowo-czerwonym kolorem. W smaku oferuje pełnię, elegancję i lekko słodkawe nuty, które harmonijnie łączą się z owocowo-pikantnymi akcentami. Charakteryzuje się jedwabistą teksturą, zrównoważoną kwasowością oraz świetną strukturą tanin. Długi, przyjemny posmak podkreśla wysoką jakość tego trunku.
Aromaty dojrzałych owoców i nuty wanilii
Aromatyczna paleta wina koncentruje się wokół dojrzałych wiśni i śliwek, wzbogaconych o niuanse kakao i wanilii, które nadają bukietowi głębi i złożoności.
Pochodzenie i proces produkcji
Apulia – serce włoskiego Primitivo
Talo Primitivo di Manduria to czerwone, półwytrawne wino z regionu Apulia we Włoszech, produkowane ze szczepu Primitivo. Winogrona pochodzą z gliniastych gleb, uprawianych w strefie o wysokich temperaturach i niewielkiej ilości opadów.
Tradycyjna winifikacja i dojrzewanie
Zbiory odbywają się w drugiej połowie września. Proces winifikacji obejmuje 10-dniową macerację w kontrolowanej temperaturze oraz fermentację na wybranych drożdżach. Następnie Talo San Marzano Primitivo di Manduria dojrzewa przez 6 miesięcy w beczkach z amerykańskiego i francuskiego dębu, co nadaje mu dodatkowej głębi i elegancji.
Talo San Marzano idealne do dań mięsnych i serów
Sugerowane połączenia kulinarne
San Marzano Talo Primitivo di Manduria doskonale komponuje się z:
-
Grillowanymi mięsami
-
Potrawami z makaronu
-
Twardymi serami
Warunki podania i leżakowanie Talo Primitivo di Manduria
-
Temperatura serwowania: 16–18°C
-
Czas dojrzewania: 6 miesięcy
-
Potencjał leżakowania: do 5 lat
Nagrody i wyróżnienia
Talo Primitivo di Manduria San Marzano zostało docenione na międzynarodowych konkursach:
-
Gambero Rosso 2016 – srebrny medal
-
Mundus Vini 2015 – złoty medal (3 Bicchieri)
-
IWSC 2015 – srebrny medal
-
DWWA 2015 – brązowy medal
