Wina Argentyśkie
Wino Argentyńskie Malbec w ofercie sklepu, zapraszamy do zakupów online z dostawą do domu. Trunki z tego kraju są pełne po brzegi owocowym, aksamitnym wnętrzem. Są uprawiane w wielu różnych regionach o różnych wzorach opadów. Drugim najpopularniejszym winem jest Bonarda; za nim idzie Malbec. Wina argentyńskie są pełne, pikantne, mają dojrzałe smaki i mocne aromaty. Zajmują następne miejsce w krajowym porządku win po Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot, Tempranillo, Sangiovese, Pinto Noir i Barbera. Francuska odmiana czerwonych winogron, która pochodzi z południowo-zachodniej części Francji: regionu Cahors. Jednak jest uprawiana w Argentynie jako odmiana narodowa, a we Francji w regionach Bordeaux, Langwedocja-Roussillon i Cahors. Ta odmiana winorośli charakteryzuje się wysoką zawartością garbników i ma ciemny kolor; ma również aromatyczny smak i dobrze uformowaną strukturę. Nie jest pewne, czy Argentyna skupiłaby się głównie na krajowym rynku wina, gdyby w Andach nieoczekiwanie pojawili się latający winiarze o międzynarodowym nastawieniu. Dzięki nim kraj ten szczyci się obecnie jednymi z najlepszych win w Nowym Świecie. I możliwe, że nawet nie rozwinęliby tych umiejętności, gdyby Europejczycy nie zbadali już Nowego Świata. Winnice w Mendozie i innych regionach andyjskich, takich jak Salta, uprawiają winogrona w wysokich, słonecznych regionach z niewielkimi opadami deszczu. Jednak winnice w Patagonii i Rio Negro stoją naprzeciw wietrznych równin, które nie sprzyjają uprawie. Mimo to ich wysokość rekompensuje brak opadów. Czyste wody płynące z Andów sprawiają, że te winnice są możliwe bez względu na problemy klimatyczne. Cafayate, położone w centrum Salty, znajduje się wysoko nad poziomem morza. Jej winnice znajdują się na wysokości ponad 1 kilometra lub 3111 metrów nad poziomem morza. Ze względu na suchy, surowy klimat argentyńskie winnice wymagają minimalnej ochrony roślin. To pozwala im uprawiać zdrowsze winogrona niż w innych częściach świata. To dlatego, że produkują więcej zielonych win niż jakikolwiek inny kraj na świecie. Na tych ziemiach uprawia się około 230 000 hektarów winorośli; około jednej trzeciej upadku na Mendozę.
Dla każdej odmiany wino Malbec jest osobny Światowy Dzień w Argentynie. Uroczystość odbywa się 17 kwietnia i jest prawie niemożliwa do odróżnienia od jej francuskiego pochodzenia. Wino wykonuje wyjątkową pracę i jest jednym z niewielu winogron, które mają nazwę szczepu celebrytów. Malbec można mieszać z tannatem i merlotem, a także Cabernet Sauvignon, Merlot i Cabernet Franc. To wino może być jedną z sześciu dozwolonych odmian w mieszance Bordeaux. W Dolinie Loary ludzie zazwyczaj mieszają go z gamay i cabernet franc. Winogrona mają grubszą skórkę; dlatego do rozwoju potrzebują więcej słońca lub wyższych temperatur niż odmiany takie jak merlot czy cabernet sauvignon. Dojrzewają w środku sezonu i potrafią dodać swoim winom intensywnych barw, a także wyrazistych tanin i śliwkowego aromatu. To dodaje złożoności winom typu bordo. Winogrona nie uformują się w pełni, ponieważ są wrażliwe na temperaturę. Niesprzyjające warunki pogodowe mogą doprowadzić do ich nieuchronnego zgonu. Cahors to ojczyzna najciemniejszych, najbardziej garbnikowych win — łatwo dostosowujących się do różnych rodzajów gleby. Porównując klony Cahors malbec we Francji i Argentynie, możemy zauważyć wyraźne różnice ampelograficzne. Wersja wina argentyńskiego ma mniejsze owoce niż wersja francuska. Czarnuszka, lukrecja i inne aromaty składają się na charakterystyczny dla kuźni R warsztat.
Koneserzy tego trunku są zgodni co do tego, że fioletowo-czarny kolor winogron Malbec sprawia, że wyglądają jak atrament. Właśnie dlatego najlepsze wina malbec argentynskie są często leżakowane w beczkach, co daje ciemniejsze i bardziej intrygujące rezultaty. Klimaty na dużych wysokościach dają bardziej wyrafinowane wina o subtelnych aromatach i smakach. Bardziej aromatyczne i aromatyczne owoce są produkowane na wyższych wysokościach, które są w trakcie dojrzewania. Podczas starzenia Stary Świat — w szczególności regiony Cahors i Doliny Loary — ma potencjał starzenia się przez 10 lat lub dłużej. Wynika to z wyższego poziomu potencjału dojrzewania regionu. W przeciwieństwie do większości win, wina wytrawne z tych regionów mają wyższy potencjał dojrzewania. Oznacza to, że mogą starzeć się od 4 do 6 lat, zanim zostaną uznane za dojrzałe. Dodatkowo trunki te świetnie smakują z wołowiną assado, jagnięciną, czerwonymi mięsami z grilla i dziczyzną. Połączenie dziczyzny z twardymi serami również stanowi doskonałe połączenie. Połączenie argentyńskich dań mięsnych i wina malbec to świetny pomysł na wybór wina. Wino odniosło pierwszy sukces w tym kraju; został sprowadzony przez francuskiego inżyniera rolnictwa Michela Pougeta w 1868 roku. W rezultacie sadzonki pojawiły się w Argentynie dzięki Pougetowi, który jest również obywatelem francuskim. Wino argentyńskie Malbec to najpopularniejsza odmiana winorośli w kraju. Jest uprawiana na obszarze 26 845 akrów i jest produkowana komercyjnie na około 22,86 hektarach ziemi w prowincji Mendoza. Gałęzie argentyńskich winnic są mniejsze i cieńsze niż te z południowej części Francji. Ich winogrona mają gorzki smak, bogatą kolorystykę i zapach jeżyn. Jednak wina argentyńskie oferują szeroką gamę smaków i aromatów. Ludzie mogą znaleźć wina, które są owocowe lub delikatne, a także bardziej wyrafinowane lub dojrzewające w celu uzyskania jakości degustacyjnej.