Wina Bułgarskie

Sklep internetowy oferuje wina bułgarskie czerwone i białe wytrawne, półwytrawne oraz półsłodkie. Wina Bułgarii to chwalebna przeszłość i współczesna teraźniejszość. Oryginalne czerwone i białe wina z odmian mavrud, pamid, Kadarka. Wina bułgarskie zawsze cieszyły się szczególnym szacunkiem na całym świecie. I to nie tylko subiektywne preferencje: Bułgaria naprawdę ma z czego być dumna. Historia lokalnego winiarstwa sięga co najmniej 5000 lat. Naukowcy uważają, że po raz pierwszy wino zaczęto produkować w czasach Traków. Silne tradycje winiarskie pozwalają dziś produkować przyzwoite białe i czerwone wino bulgarskie, porównywalne pod względem jakości z Francją i Włochami, a przy tym w korzystnej cenie. W Bułgarii na poziomie legislacyjnym zdefiniowano 5 stref produkcji wina: Równina Dunajska znajduje się na północy kraju, stąd pochodzą wysokiej jakości bułgarskie wytrawne wina białe, wina musujące wytwarzane tradycyjną metodą, a także wina czerwone o jasnej owocowości. Morze Czarne rozciąga się wzdłuż wybrzeża Morza Czarnego. Tutaj z międzynarodowych odmian Chardonnay, Muscat ottonel, Sauvignon Blanc i Riesling wytwarzają delikatne wytrawne i półwytrawne białe wina z Bułgarii. Nizina tracka — starożytny Region Winiarski W Południowej Bułgarii. To królestwo gęstych bulgarskich czerwonych win z cabernet sauvignon i lokalnej odmiany mavrud. Znajduje się tu słynna Winiarnia Todoroff Winery. Dolina Róż leży na południowych stokach Gór bałkańskich. W Słowenii, Moskovcu, Karlova i Jambola produkuje się wytrawne i półwytrawne białe wina bułgarskie o przyjemnym świeżym smaku i wyraźnym owocowym aromacie. Dolina rzeki Struma należy do południowo-zachodniej części kraju. Klimat jest podobny do śródziemnomorskiego, idealnie nadaje się do czerwonych winogron. Tutaj mogą pracować z autochtoniczną odmianą szerokich młynów winorośli, z których powstają doskonałe bogate wina o wysokim potencjale starzenia. W Bułgarii monitoruje się jakość win zgodnie ze standardami przyjętymi w Unii Europejskiej. Główną gwiazdą bułgarskiego winiarstwa jest czerwona odmiana gamza, znana w innych krajach jako Kadarka. Wina z niego są lekkie i świeże, z rozpoznawalnym zapachem malin. Z czerwonych odmian warto również zauważyć czerwony Misket, pamid i mavrud, winorośl melnishka (Melnik) jest szeroka, a od białych — Dimyat i Uni Blanc. Wiele odmian jest autochtonicznych, to znaczy charakterystycznych dla tego obszaru i nie rośnie w innych regionach.

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz