Wino Musujące i Prosecco

Szampan — wino musujące produkowane tradycyjną metodą "Champenoise" w prowincji Szampania (Francja). Do jego produkcji stosuje się tylko trzy odmiany winogron: Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier. Białe i różowe, luksusowe i niedrogie. Ta sekcja zawiera całą gamę prawdziwych szampanów, a także wina musujące z Włoch, Hiszpanii, Niemiec i innych krajów. Bez musujących win praktycznie nie ma wakacji, czy to Nowego Roku, ślubu czy urodzin. A czasem po prostu chcesz wypić kieliszek szampana bez żadnej wymówki. Ale jak wybrać wino musujące spośród szerokiej gamy białych i różowych, wytrawnych i słodkich opcji? W naszej internetowej winnicy pracują specjaliści, którzy doradzą Ci czy wybrac wino musujące słodkie, czy może półsłodkie lun półwytrawne. W ciągu ostatniej dekady konsumpcja win musujących wzrosła o jedną trzecią, a produkcja o 40%. Każdego roku na świecie produkuje się ponad 2 miliardy butelek. Każdy kraj produkcyjny i każda odmiana wina musującego ma swoje własne cechy.Jaka jest różnica między szampanem a szampanem. Zgodnie z prawem Unii Europejskiej szampan można nazwać tylko winami musującymi, które są wytwarzane we francuskiej prowincji Szampanii, z zastrzeżeniem szeregu zasad: tradycyjna lub klasyczna metoda produkcji "Champenois" (z wtórną fermentacją w butelkach), korzystanie z niektórych odmian winogron (główne: Chardonnay, Pinot Noir i pinot meunier), ekspozycja na osad przez co najmniej 15 miesięcy. Wina musujące produkowane poza szampanem nie mogą mieć napisu Champagne na etykiecie, nawet jeśli są wytwarzane przy użyciu tej samej klasycznej technologii co szampan. Takie musujące wina w Unii Europejskiej mają inne nazwy: w Burgundii, Langwedocji-Roussillon, Alzacji, Dolinie Loary i niektórych innych regionach Francji nazywane są kremanami, we Włoszech – franchacortą, w Hiszpanii – Cava.

Wino Prosecco przypomina francuskiego szampana, ale nie jest wytwarzane metodą butelkową, ale za pomocą technologii uroku: wtórna fermentacja odbywa się w stalowych zbiornikach. Znajdują się w 9 gminach winiarskich Friuli Wenecja Julijska i Wenecja. Zgodnie z zawartością cukru wino Prosecco dzieli się na Brut cuve, Brut i Extra Brut, a także na wino musujące Prosecco półsłodkie, słodkie. Prosecco słusznie nazywa się winem musującym, a nie szampanem. Pamiętaj: prawdziwy szampan jest produkowany tylko we francuskim regionie Szampanii. Napoje różnią się odmianami winogron i technologią produkcji. Wina Prosecco cena od 30 zł, uważane jest za symbol "słodkiego życia" lub, jak mówią Włosi, dolce vita. Nie chodzi o słodki smak (Prosecco jest najczęściej wytrawnym winem), ale o luksusowy styl życia śpiewany w kultowym filmie Federico Felliniego o tej samej nazwie. Większość włoskich win Prosecco jest wytwarzana metodą Sharma-Martinotti. Wtórna fermentacja odbywa się w ogromnych stalowych kadziach, a nie w butelkach, jak w produkcji szampana. Ponieważ czas kontaktu wina z osadami drożdżowymi jest krótki, w smaku Prosecco nie ma typowych nut szampana. Ale jest całe rozproszenie świeżych owoców i kwiatów. Wiele letnich napojów jest, co dziwne, produkowanych w chłodnych regionach winiarskich. Prosecco nie jest wyjątkiem: jest produkowany w appellaciones (strefach winiarskich) Prosecco, które znajdują się jednocześnie w dwóch północnych regionach Włoch — Veneto i Friuli. Lekkie i orzeźwiające wino Prosecco wytrawne lub półwytrawne wesprze każde wydarzenie, niezależnie od tego, czy jest to święto, głośna impreza, romantyczna randka czy zwykła letnia kolacja.

Jest 1 produkt.

Pokazano 1-1 z 1 pozycji