Wina Musujące
W ofercie sklepu w promocyjnej cenie dobre wino musujące słodkie, półsłodkie, wytrawne i półwytrawne najlepszych producentów, produkowane tradycyjną metodą "Champenoise" w prowincji Szampania (Francja) lub we Włoszech. Wysyłka w 24gh z dostawą do domu. Do jego produkcji stosuje się tylko trzy odmiany winogron: Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier. Białe i różowe trunki, luksusowe i niedrogie. Ta sekcja zawiera całą gamę prawdziwych szampanów, a także wina musujące z Włoch, Hiszpanii, Niemiec i innych krajów. Bez takich trunków praktycznie nie ma wakacji, czy to Nowego Roku, ślubu czy urodzin. A czasem po prostu chcesz wypić kieliszek szampana bez żadnej wymówki. Ale jak wybrać najlepsze włoskie musujące wino spośród szerokiej gamy białych i różowych, wytrawnych i półsłodkich opcji? W naszej internetowej winnicy pracują specjaliści, którzy doradzą Ci jaki rodzaj tego niesamowitego alkoholu wybrać. W ciągu ostatniej dekady konsumpcja alkoholi z bąbelkami wzrosła o jedną trzecią, a produkcja o 40%. Każdego roku na świecie produkuje się ponad 2 miliardy butelek. Każdy kraj produkcyjny i każda odmiana tego alkoholu ma swoje własne cechy. Jaka jest różnica między szampanem a szampanem. Zgodnie z prawem Unii Europejskiej szampan można nazwać tylko winami musującymi, które są wytwarzane we francuskiej prowincji Szampanii, z zastrzeżeniem szeregu zasad: tradycyjna lub klasyczna metoda produkcji "Champenois" (z wtórną fermentacją w butelkach), korzystanie z niektórych odmian winogron (główne: Chardonnay, Pinot Noir i pinot meunier), ekspozycja na osad przez co najmniej 15 miesięcy. Wina musujące wytrawne produkowane poza szampanem nie mogą mieć napisu Champagne na etykiecie, nawet jeśli są wytwarzane przy użyciu tej samej klasycznej technologii co szampan. Takie alkohole w Unii Europejskiej mają inne nazwy: w Burgundii, Langwedocji-Roussillon, Alzacji, Dolinie Loary i niektórych innych regionach Francji nazywane są kremanami, we Włoszech – franchacortą, w Hiszpanii – Cava.
Wina musujące wytrawne, półwytrawne słodkie, półsłodkie w niskiej cenie dostępne w naszym sklepie to wina sprowadzane od najlepszych producentów z Włoch, Francji, Hiszpanii. Wielu z przyzwyczajenia nazywa szampana winem wytrawnym lub półwytrawnym z musem z dowolnego kraju co nie jest do końca prawdą. Szampan to tylko niewielka część wielkiego świata bąbelków. Każdy region ma swoje własne nazwy i surowe wymagania dotyczące produkcji takich win. W tym artykule powiemy ci, jakie są rodzaje win z bąbelkami, na co zwrócić uwagę przy wyborze i skąd w ogóle pochodzą bąbelki w winie. Różne metody produkcji Większość win musujących na świecie jest wytwarzana dwiema metodami-tradycyjną i zbiornikową. Pierwszy jest długi i pracochłonny, ale wytrawne alkohole z bąbelkami są wieloaspektowe i złożone. Drugi jest łatwiejszy i szybszy: wina są pełne świeżości i owoców i zwykle kosztują mniej. Metoda tradycyjna (inaczej — klasyczna, szampańska lub "Champenois" Dzieje się tak, gdy w butelce zachodzi wtórna fermentacja. Tak to się dzieje. Aby uzyskać wytrawne, słodkie, półwytrawne czy półsłodkie wino z bąbelkami, musisz najpierw zrobić podstawowe ciche. W stalowych kadziach lub innych pojemnikach następuje pierwotna fermentacja: drożdże jedzą cukier w moszczu winogronowym, uwalniając alkohol i dwutlenek węgla. Następnie gotowe musujące wino butelkuje się i dodaje na wierzch Likier obiegowy — mieszankę wina, drożdży i cukru. Tak zaczyna się fermentacja wtórna. W zamkniętej butelce dwutlenek węgla rozpuszcza się w winie, tworząc znane nam bąbelki.