Wino Półsłodkie

Wina półsłodkie są nadal bardzo popularne w naszym kraju. Wielu europejskich producentów opanowało produkcję tych produktów przeznaczonych na rynki środkowej europy. Najlepsze francuskie lub włoskie wino jest zawsze wytrawne, co potwierdzają wszyscy twórcy ocen czasopism i portali winiarskich. Natomiast wino półsłodkie białe i czerwone cieszy się uznaniem na całym świecie. Uważa się, że lepiej jest kupować Gruzińskie lub Mołdawskie wina półsłodkie, ale Francja i Włochy produkują również wysokiej jakości produkty w tej kategorii. Dobre wino półsłodkie powstaje w Niemczech i Austrii, w rankingach stale występuje półsłodkie wino tokajskie. Jakie czerwone, białe czy różowe wino półsłodkie wybrać na swój stół? Dobre włoskie lub francuskie wino półsłodkie powstaje przy użyciu oryginalnych technologii. Stosuje się odmrożone winogrona o wysokiej zawartości cukru, botrizowane winogrona dotknięte specyficznym rodzajem pleśni lub podwinięte winogrona. Do produkcji dobrego półsłodkiego wina tokajskiego stosuje się mieszankę botrizowanych i zwykłych winogron. Ponadto przy produkcji półsłodkiego wina starają się stosować te odmiany winogron, które wyróżniają się wysoką zawartością cukru. W takim przypadku surowce do wina są zbierane w określonym czasie, gdy stężenie cukrów jest maksymalne. Czym te technologie różnią się od metod wytwarzania czerwonego lub białego wina półsłodkiego? Tanie półsłodkie wino wytwarza się z surowców niskiej jakości — wodnistych winogron zebranych z winorośli o słabych plonach. Aby stał się bardziej przyjemny w smaku, jest słodzony brzeczką winogronową, dodaje się aromaty i zapachy. Na etykietach takiego półsłodkiego wina brakuje informacji o odmianach użytych winogron i danych o klasie napoju. Lepiej dać pierwszeństwo winom wysokiej jakości produkowanym we Francji, Włoszech, Portugalii, Niemczech. Polecamy zakup wina półsłodkiego na prezent, kolacje czy przyjęcie.

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz