Wino Słodkie

Szeroki wybór win słodkich. Wino słodkie deserowe charakteryzuje się wysoką zawartością cukru. Dolna granica tego wskaźnika dla Win słodkich czerwonych, białych i różowych zgodnie z klasyfikacją francuską, wynosi 30 g/l. Wina likierowe mają maksymalną słodycz (do 300 g / l). Dobre Wina słodkie czerwone i białe są zwykle mocniejsze w porównaniu do win wytrawnych (średnio 12-17%). Wśród nich są zarówno lżejsze wina deserowe (5-7°), jak i mocne Sherry, Madera, wino czerwone porto (18-20°). Jako surowiec do produkcji słodkiego wina do deseru stosuje się winogrona o zawartości cukru co najmniej 22% i kwasowości 6-7 g / l. aby osiągnąć najwyższe stężenie cukru, a następnie zrobić z nich dobre słodkie wina, winiarze praktykują następujące metody: Późne zbiory winogron. Ta metoda polega na celowym przejrzaniu zbiorów. W procesie fermentacji soku w kadziach część cukru jest przekształcana w alkohol. Po osiągnięciu poziomu alkoholu 8% fermentacja zostaje przerwana, a cukier resztkowy zapewnia winu charakterystyczną słodycz. Późne zbiory stosuje się w winnicach w Niemczech, Austrii, we francuskich prowincjach Alzacji i Loary, w krymskiej Massandrze. W tym przypadku stosuje się takie odmiany winogron, jak Riesling, Gewurztraminer, Chenin Blanc, Pinot Gris, Muscat. Słodkie portugalskie wina deserowe wina jak sama nazwa mówi zwykle podawane do deserów wypieków, ciast jagodowych i owocowych, mlecznej czekolady. Białe słodkie wina z powodzeniem łączą się z niebieskimi serami, owocami morza, foie gras, białym mięsem, czerwonymi z pikantnymi i spleśniałymi serami, soloną szynką, przekąskami mięsnymi. Zalecana temperatura serwowania win elitarnych wynosi 14-16 °C. niedrogie  różowe wina słodkie należy schłodzić do 10-13 °C. Słodkie wina według tej metody są produkowane we Francji w prowincji Juranson, we włoskich regionach Toskanii i Wenecji Euganejskiej. Z suszonych winogron Pedro Jimenez i Moscatel de Alexandria tworzą najlepsze słodkie sherry w Hiszpanii. Winogrona ze szlachetną pleśnią (Botrytis). Dzięki tej metodzie produkowane są najsłynniejsze deserowe słodkie wina na świecie, w tym Bordeaux Sauternes i Barsac z Semillon i Sauvignon Blanc, Niemieckie Beerenauslese i Trockenbeerenauslese z Riesling, Węgierskie wino Tokaj Aszu z Furmint oraz Quarts de Chaume z Chenin Blanc zebrane w środkowej Loarze. Szlachetna pleśń Botrytis cinerea w pewnych warunkach klimatycznych rozwija się na skórze jagód winnych, wyciągając z nich wilgoć, co zwiększa zawartość cukru i powoduje zamulanie winogron. Aby stworzyć kieliszek wina, czasami konieczne jest zebranie plonów z całej winorośli, ponieważ ogromna część jagód wina jest tracona po porażce przez szlachetną pleśń.

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz