Wina z Nowej Zelandii
Przemysł wina z Nowej Zelandii dość szybko zyskał reputację producenta wysokiej jakości win, które mogą konkurować z najlepszymi na świecie, to kraj, który był powszechnie chwalony przez filmową Trylogię Władca Pierścieni, w ciągu kilku dziesięcioleci zdołał pokazać ogromny potencjał swoich różnorodnych terroirów. Lokalni winiarze nie poprzestają na tym, nadal zaskakując świat wina. Wiele krajów na całym świecie uznało wysoką jakość wina nowozelandzkiego. Firma winiarska The Wine Society przygotowała mały przewodnik, który pomoże Ci łatwiej zrozumieć kluczowe odmiany winogron i regiony kraju. Pierwsze winorośle zostały posadzone w 1819 r. — to prawie najmłodsza produkcja wina. Kraj produkuje tylko 1% wina na świecie, ale może pochwalić się imponującą różnorodnością stylów. Wizytówką nowozelandzkich win i jej najpopularniejszą odmianą, zajmującą 62% winnic — jest Sauvignon Blanc. To on w swoim czasie przyniósł krajowi sławę na arenie winiarskiej, stając się głównym hitem eksportowym, a wino Marlborough — największy lokalny region — w ciągu zaledwie 40 lat przekształcił się w światową stolicę odmiany. Klimat w tym kraju idealnie pasował do kapryśnego i chłodnego Pinot Noir — zajmuje tu drugie miejsce pod względem nasadzeń (14,5%). Główna siedzibą odmiany w kraju jest Region Central Otago na Wyspie Południowej, gdzie oddano mu 75% winnic. Nawiasem mówiąc, Centralne Otago jest jednym z niewielu terytoriów kraju, gdzie nie ma Sauvignon Blanc. Region win z Nowej Zelandi Hawkes Bay, położony na Wyspie Północnej, specjalizuje się w odmianach Bordeaux — Cabernet Sauvignon i Merlot, a także produkuje wspaniałe cienkie wina z Siry.
Ogromna część nowozelandzkich winnic to małe: ich roczna produkcja nie przekracza 200 000 litrów (~267 000 butelek). Ponad 98% nasadzeń w kraju to certyfikowane obszary naturalnej uprawy winorośli (Sustainable), dlatego kraj ten jest najbardziej zielonym i ekologicznym krajem na świecie, to odległa kraina słynąca z hodowli owiec. Niewiele osób wie, że niegdyś znajdowały się tu najcenniejsze alkohole świata. Krajowa produkcja wina osiągnęła szczyt w latach 70. XX wieku, po czym trwa do dziś. Wyspy Północna i Południowa są oddzielone wąskim kanałem. Wino z Nowej Zelandii Sauvignon Blanc jest zupełnie wyjątkowe ma wyrazisty smak i aromat agrestu, szparagów i owoców tropikalnych. Wina Marlborough Sauvignon Blanc smakuje inaczej niż inne Sauvignon Blanc, ponieważ pachnie agrestowymi muffinami. Nowa Zelandia znana jest jako kraj białych win; jednak ludzie w kraju kochają wszystkie rodzaje win. W naszym sklepie internetowym sprzedajemy wino nowozelandzkie Sauvignon Blanc . Wiele osób lubi wina Riesling, Gewurztraminer i Chardonnay. Winnice Cabernet Sauvignon i Merlot w Wellington są popularne wśród Europejczyków. W szczególności trzy produkują duży odsetek: wina Marlborough na południowej wyspie i dwie lokalizacje na północnej wyspie — Hawks Bay i Gisborne. Ich lokalizacje znajdują się w pobliżu żyznych gleb i winogron, które dobrze rosną w ich klimacie. Pozwala to twórcom win tworzyć nowe, jasne trunki o oryginalnych smakach. W krajach europejskich rzadko spotyka się nowozelandzkie wino. Oznacza to możliwość poznania nowych smaków i aromatów podczas degustacji europejskich win. W cieniu wina Sauvignon Blanc z Nowej Zelandii Marlborough czają się piękne Chardonnay w starym stylu (z fermentacją i dojrzewaniem w Dębie, jak w Burgundii), Pinot Gris i suche rieslingi w tonie benzenowym.