Wina Bordeaux

Sklep internetowy szczególnie poleca wina Bordeaux. Podpowiadamy na jakie parametry wina zwrócic uwagę gdy chcemy kupić francuskie wino Bordeaux, którego jakość jest wyższa niż jego cena. Niedrogie wina Bordeaux są produkowane obok drogich. Region Bordeaux podzielony jest na 38 części, które z kolei dzielą się na 57 apelacionów. Obszary, w których produkuje się drogie i niedrogie wina, znajdują się w bliskim sąsiedztwie. Dlaczego tak jest? Cena wina zależy od mikroklimatu i gleb terenu, na którym znajdują się winnice-od terroir. A także od jego pozycji w klasyfikacji Grand Cru. Spójrz na najbardziej "drogie" obszary Bordeaux i zwróć uwagę na ich sąsiadów. Kupując niedrogie wino francusie Bordeaux, preferuj te, które zostały wyprodukowane w latach o najlepszych plonach. Zwróć uwagę na oceny millezimów opracowane specjalnie dla tych obszarów Bordeaux, w których produkuje się niedrogie wino. Dobre lata 2010, 2009, 2008, 2005, 2003, 2000. Poszukaj wskazówek na etykiecie. Czym różnią się wina, których etykiety zawierają Appellation Bordeaux Supérieur Contrôlée i Appellation Bordeaux Contrôlée? Wina Bordeaux Supérieur zawierają co najmniej 10,5% alkoholu (wina Bordeaux - 10 %) i dojrzewają przez co najmniej 12 miesięcy. Te różnice techniczne, choć niewielkie, są potwierdzeniem jakości wielu win Bordeaux Supérieur. Co więcej, wielu producentów tych win starzeje je dłużej niż 12 miesięcy.

Ogólnie rzecz biorąc, wyższa zawartość alkoholu w czerwonym winie wskazuje na lepszą jakość winogron, z których jest produkowany. Jeśli etykieta wskazuje 12,5 - 13,9% - jest to już powód, aby przyjrzeć się bliżej zawartości tej butelki. Niestety, ten sposób oceny jakości wina nie zawsze działa, ponieważ niektórzy producenci Bordeaux mogą być zbyt pochłonięci procesem szaptalizacji win, to znaczy dodawaniem cukru buraczanego lub trzcinowego do moszczu winogronowego w celu uzyskania wyższego stopnia alkoholu. Poszukaj na etykiecie napisu "Mis en Bouteille au Château" lub "Mis en Boutielle A la Propriete". Taki napis sugeruje, że wino to zostało butelkowane w miejscu jego produkcji, a nie przez dużego producenta, który stworzył je przez zmieszanie materiałów winiarskich zakupionych w różnych winnicach. Klasyfikowanie wina powoduje wzrost jego ceny. Wina należące do wielopoziomowej klasyfikacji win z Bordeaux są zawsze droższe niż wina niesklasyfikowane, chociaż oba mogą być produkowane w tej samej posiadłości. Warto więc pamiętać, że słowo Cru na etykiecie oznacza raczej "droższe"niż " lepsze". Swoje klasyfikacje mają apelaciony Medoc, Grave, Saint-Emilion, Sauternes i Barsac.

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz