Wina do Restauracji
Posiadanie własnej restauracji wymaga od właściciela wiele zaangażowania. Oczywistym jest konieczność ułożenia menu, wyboru wystroju, ale równie istotny jest też dobór napoi, w tym alkoholi. Decydując się na zakup wina do restauracji warto posiadać wiedzę na temat tych trunków lub po prostu poprosić o pomoc sommeliera. Dokonując zakupu należy także, a może przede wszystkim, skupić się na menu. Stawiając na kuchnię lekką, włoską, opartą na rybach lub owocach morza restaurator powinien skupić swoją uwagę na trunkach o białej barwie. W takim charakterze wino do restauracji doskonale wypadnie np. pochodzące z Włoch – Toskanii lub Piemontu oraz trunki australijskie. Z kolei prowadząc sushi bar warto przede wszystkim wybrać sake. W przypadku cięższych dań, np. kuchni polskiej lub steków, idealnym wyborem wina do restauracji będzie trunek o czerwonej barwie. Natomiast w lokalu, w którym królować będzie nowoczesna kuchnia z północnej części Europy doskonale sprawdzi się wino do restauracji pochodzące z Austrii lub Niemiec.
Jak wybrać wino do restauracji? Wiele osób boryka się z tym problemem, więc aby nie wpaść w niezręczną sytuację, powiemy ci o najlepszych rekomendacjach. Natychmiast zastrzegamy, że sommelierzy najczęściej wybierają wina wytrawne w restauracji, ponieważ uważa się, że cukier utrudnia odczuwanie właściwości smakowych wina. Wytrawne czerwone wina nadają się do tłustych, obfitych potraw, różnych kiełbas, ostryg, raków i warzyw. Wytrawne białe wino dobrze nadaje się do białego mięsa, dziczyzny. Jeśli mówimy o przekąsce, różne aromatyczne sery lub owoce doskonale uzupełnią smak. Z deserami świetnie komponuje się również białe wino. Mogą to być lody, ciasteczka i czekolada. Wina słodkie i półsłodkie do restauracji. Oczywiście, jeśli nie jesteś zwolennikiem wytrawnych win, nikt nie osądzi cię w restauracji za taki wybór, ale są też zasady. Słodkie wina powinny być wybierane do słodkich potraw: lodów, słodkich deserów, wypieków, słodkich owoców i innych. Jeśli zdecydujesz się wziąć bardzo drogie wino w restauracji, które ma bogaty, pełny smak i jasny, złożony aromat, nie powinieneś brać pełnego Dania. Takie wina nie są przeznaczone do zwykłego "picia" jedzenia. Trzeba się nimi cieszyć, poczuć charakter wina, a jedzenie może tylko temu zapobiec. Dlatego zamawiając takie wino, Zrezygnuj całkowicie z jedzenia lub weź lekką przekąskę-biały chleb, owoce. Sherry, Madera, Porto i inne wina wzmocnione są zwykle bardzo słodkie. Takie napoje doskonale pobudzają apetyt, dlatego należy je zamówić przed zamówieniem potraw, a nie podczas posiłku. Lub zamów je podczas deseru, ponieważ ze względu na swoją słodycz doskonale się z nimi łączą. Podsumowując, dajemy Ci prostą rekomendację, im droższe wino, tym łatwiejsze powinno być danie. Postępując zgodnie z tą zasadą, na pewno nie możesz się pomylić. Oczywiście wina są również wybierane w zależności od odmiany winogron, położenia geograficznego i innych cech, ale do tego musisz być prawdziwym sommelierem. Warto również skonsultować wybór wina do restauracji z szefem kuchni i wybrać wytrawne czerwone i białe.