Filtry

Price

30,00 zł - 150,00 zł

Producent

Kraj

Typ

Szczep

Region

Wino Wytrawne

Nasza internetowa winnica posiada w sprzedaży wina wytrawne czerwone, białe oraz różowe. Wino wytrawne, to wino w którym drożdże fermentowały cały cukier, to znaczy praktycznie nie ma resztkowych cukrów, głównie glukozy i fruktozy, które stanowią większość węglowodanów w soku winogronowym. W kontekście wina wytrawnego jest antonimem słodkim. Cukry w produkcie końcowym są oceniane w gramach na litr lub, w gramach na decymetr sześcienny. Tradycyjnie wytrawne wino było stabilne, ponieważ jeśli fermentacja zatrzymała się z jakiegokolwiek powodu przed przetworzeniem wszystkich cukrów, prawdopodobieństwo zepsucia było duże: późniejsze wznowienie fermentacji lub kwaśny kwas mlekowy (bakterie kwasu mlekowego również nie są przeciwne ucztowaniu na słodko). Stąd tendencja do wytwarzania win głównie wytrawnych lub słodkich, w których sam cukier jest częściowo środkiem konserwującym. Pod wieloma względami tylko wraz ze wzrostem technologii i wzrostem higieny produkcji stało się możliwe wytwarzanie stabilnych win z prawie każdym poziomem cukru resztkowego. Nawiasem mówiąc, popularne wśród początkujących Wyjaśnienie, według którego wytrawne wino nazywa się tak ze względu na garbniki (wiążą białko śliny, powodując uczucie suchości w ustach) jest niczym więcej niż legendą. Jest to raczej mylące, ponieważ nadaje się głównie do czerwonych win, a nawet nie dla wszystkich. Ponadto nawet słodkie wino (takie jak wino porto) może zawierać dużo garbników. Dobre wino wytrawne na prezent, można znaleźć w naszym sklepie internetowym. Posiadamy czerwone i białe wina wytrawne. Zapewniamy szybką i bezpieczną dostawę do domu.

Najlepsze marki win wytrawnych: które preferować. Wybierając wino wytrawne, musisz polegać tylko na osobistych preferencjach. Nie bierz wytrawnego czerwonego wina tylko dlatego, że wszyscy go piją. Jeśli smaki jeszcze się nie rozwinęły, lepiej wcześniej poznać wszystkie subtelności każdego wina. Terminu "wytrawne" nie należy brać dosłownie, ponieważ nawet wytrawne wino jest płynne. W odniesieniu do wina termin ten jest używany w odniesieniu do zawartości cukru. Tak więc z nazwy słodki łatwo wywnioskować o dość wysokim poziomie zawartości cukru, podawany jest głównie do deserów. Wytrawne wino jest godne uwagi ze względu na niską zawartość cukru, ponieważ podczas procesu produkcyjnego cały cukier jest przekształcany w alkohol. Najlepsze białe wina wytrawne to Aligote, Riesling, Sauvignon, a czerwone wytrawne wino to Cabernet i Merlot. Asortyment Win jest tak bogaty, że trudno jest dokonać wyboru. Kultura wina nie jest tak rozpowszechniona, więc często trzeba "pocić się" i przestudiować zalecenia, aby dojść do wniosku, jak wybrać najsmaczniejsze wytrawne wino białe i czerwone. Ale lepiej jest samodzielnie dokonać właściwego wyboru, po przestudiowaniu wszystkich subtelności i niuansów. Przede wszystkim ważne jest, aby nauczyć się podstaw-klasyfikacji i odmian. Najczęstszą klasyfikacją jest kolor wina. Na świecie produkowane są tylko 3 rodzaje, a mianowicie wino wytrawne czerwone, różowe i białe. W kręgach koneserów napojów szczególnie ceniony jest wiek i jakość napoju. Kryteria te są bezpośrednio związane z jego jakością: Kolekcjonerski to elitarny napój. Główną cechą wyróżniającą takie wino wytrawne jest wyjątkowy bukiet. W procesie gotowania wino najpierw umieszcza się w beczce na okres co najmniej trzech lat, a następnie dojrzewa w butelce. To najdroższa Kategoria win wytrawnych. Faktem jest, że w niektórych latach istniały specjalne warunki pogodowe, które pozwoliły uzyskać niesamowite zbiory. Po zrozumieniu nieco ogólnej klasyfikacji chciałbym zauważyć, że wino białe wytrawne jest najczęściej spożywane "młodo". Najcenniejszą cechą jest jasny, wyrafinowany i jednocześnie orzeźwiający aromat owoców. Jeśli przechowujesz jasne wino w beczce przez długi czas, szybko zacznie ciemnieć i stracić wyrafinowany smak. Wino wytrawne czerwone jest zupełnie inne. Uważa się, że im dłużej dojrzewa w dębowej beczce, a następnie dojrzewa w butelce, tym jaśniejszy jest kolor wina, a smak z czasem tylko się poprawia — staje się bardziej cierpki i nasycony.

Bardziej szczegółowa klasyfikacja obejmuje podział według odmian winogron, z których są wytwarzane.
Klasyfikacja wina wytrawne czerwone Merlot. Słynie z miękkości i lekkości eleganckiego smaku, na przemian z wyrafinowanym ziołowym finiszem. Wino jest idealne dla początkujących, którzy dopiero zaczęli studiować wina i nie poznali jeszcze pełnej wartości wytrawnego napoju. Cabernet Sauvignon Szeroko rozpowszechniona odmiana. Ma mocny i lekko cierpki smak z subtelnymi nutami wanilii. Zaleca się podawanie tego wina do dań z czerwonego mięsa, najlepiej do wołowiny. Syrah lub Shiraz. Napoje z tej odmiany zawsze wyróżniają się najgłębszą czerwienią, która łączy się z umiarkowanym cierpkim smakiem. Czasami można złapać subtelne nuty porzeczki. Idealny do grillowanych mięs lub gulaszu. Pinot Noir. Wino ma wyrazisty, a jednocześnie łagodny, orzeźwiający smak. Dominujące nuty owocowe doskonale harmonizują z sushi, łososiem, kurczakiem, jagnięciną. Malbec Szeroko rozpowszechniona odmiana. Jego smak zależy od regionu, w którym uprawiano winogrona. Ma wyrazisty i głęboki kolor, w przeciwieństwie do lekkiego smaku. Podawany z mięsem lub foie gras. Nasz sklep internetowy poleca wino wytrawne białe i czerwone.

Jest 14 produktów.

Pokazano 1-12 z 14 pozycji