Wina Półwytrawne
Nasza winnica internetowa w swojej ofercie posiada również dobre wino czerwone półwytrawne, białe i różowe, mają one zrównoważony smak, bez silnego przekrzywienia na słodycz lub kwas. Zawartość cukru resztkowego w nim waha się od 3 do 30 g/l.taki napój doskonale komponuje się z daniami mięsnymi z wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny lub dziczyzny, a także z dojrzałymi serami. Wśród popularnych odmian: Chianti, Chardonnay, Soave. Riesling jest często używany do produkcji win półwytrawnych białych, ponieważ odmiana ma naturalną wysoką kwasowość. Würtzberg Terra Saar powstaje w pobliżu słynnej niemieckiej Mozeli, w nieco cieplejszym regionie Saary. Chenin Blanc ma jeszcze wyższą kwasowość niż Riesling. Z tej odmiany tradycyjnie powstają fantastyczne alkohole we francuskiej Loary. Wino białe półwytrawne Inzolia, znana również jako Ansonica w Toskanii, jest dość powszechną odmianą na Sycylii. Duca Di Salaparuta Colomba Platino to bardzo owocowe, a jednocześnie lekkie i świeże wino. Weinbach to prawdziwa legenda francuskiej Alzacji. Ich Pinot Gris jest trudny do porównania z popularnymi wodnistymi odmianami z Włoch, tak złożonym, a jednocześnie delikatnym winem. Przygotuj się na spotkanie z czymś wyjątkowym i niezwykłym! Półwytrawne białe warianty Pinot Gris można również znaleźć w Austrii i Niemczech. Alkohol Rosabella – przetłumaczona jako "piękna róża" to jedyne różowe wino z Piemontu w naszym asortymencie. Niezwykle świeża i jednocześnie soczysta jagoda, z nutami różowego grejpfruta, głogu i truskawek. Trunek powstaje z lokalnych odmian Nebbiolo, Barbera i Dolcetto i stanowi doskonały dodatek do dań z surowych ryb i cielęciny.
Fani nowozelandzkiej farmy Villa Maria z łatwością rozpoznają jej trunki nawet podczas ślepej degustacji. Róża z Villa Maria okazała się delikatna, gastronomiczna i orzeźwiająca – idealna na ciepłe letnie dni. Rosa dei Frati powstaje z czterech lokalnych winogron, o smaku dość złożonym, wypełnionym tonami czerwonych owoców, dzikich wiśni i migdałów. Ten trunek będzie idealnie pasować do risotto i makaronów, grillowanych ryb. Ten sam austriacki Zweigelt, który spotkał się już w wersji różowej. Tym razem wersja w postaci czerwonego wina półwytrawnego, pikantnego, eleganckiego, z nutami wiśni, kawy i czekolady. Alkohol w całości oddaje charakter Apulii: jasne, o gęstym rubinowym kolorze, dość wysokim, ale eleganckim alkoholu. Alkohol najlepiej otworzyć na godzinę przed podaniem i połączyć z grillowanym mięsem, dziczyzną i dojrzałymi serami. Ludzie często kupują półwytrawne białe wina. Te alkohole są popularne, ponieważ zapewniają delikatną wytrawność i słodki posmak bez kwaśności i ciężkości. Ludzie wybierają te wina, aby mieć zrównoważony napój, który nie powoduje senności ani mdłości. Trunek z nutami kwiatowymi i owocowymi ma uzupełniające się smaki, które dobrze się ze sobą łączą. Każdy smak nie jest narzucający się, ale dobrze ze sobą współgrają. Koneserzy wina uważają, że idealne jest dodanie od 4 do 12 gramów cukru na standardowe czerwone i białe wino półwytrawne. Zaleca się dodanie tego naturalnego cukru do wina, a także uwzględnienie pory roku i ekspozycji na światło przy określaniu zawartości cukru. Ten trunek można łączyć z solonymi mięsami, ciemnymi sosami, serami i świeżymi czerwonymi mięsami. Szczególnie fajnie jest cieszyć się nim w miesiącach letnich, kiedy ludzie chcą się ochłodzić jego kwaśnymi napojami. Ludzie szczególnie lubią ten smak z makaronem, kurczakiem i sosami o smaku musztardy. Podczas serwowania należy uważać, aby nie schłodzić napoju zbyt mocno przed podaniem. Wina półwytrawne są produkowane na całym świecie i we wszystkich regionach winiarskich, z szerokiej gamy odmian.