Wina Izraelskie

Historia produkcji wina z Izraela sięga tysięcy lat, ale wina tego kraju przyciągnęły ostatnio uwagę wszystkich. Wina Izraelskie nieznane nie tylko dla większości konsumentów, ale także wielu sommelierom, Izrael staje się ważnym graczem na rynku międzynarodowym. Wina z Izraela stają się coraz lepsze, a niektóre z nich są po prostu doskonałe — napisał znany krytyk wina Robert Parker, a ekspert od wina oz Clark nazwał Izrael "wschodzącą gwiazdą świata wina". Śródziemnomorski typ klimatu, różnorodność terytoriów (równiny wzdłuż wybrzeża, góry, pustynie) wpływają na winogrona rosnące w kraju: z reguły mają zwiększoną słodycz. Głównie w Izraelu uprawiane są międzynarodowe odmiany wina: Riesling, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Merlot, Shiraz, Cabernet Sauvignon. Powszechne są również Carignan, Argaman (hybryda Carignan i portugalskiego suzao). Jeśli chodzi o lokalne okazy, są to starożytne odmiany Jandali, dabuki i Hamdani (Marawi). To Marawi, wyprodukowany przez winnicę Recanati, stał się pierwszym masowo produkowanym winem Izraela z lokalnych winogron. Jest to część projektu badawczego Uniwersytetu Ariel, którego celem jest wykorzystanie analizy DNA do odtworzenia starożytnych win, które pili król Dawid i Jezus Chrystus. Eliyashiv Drori, enolog prowadzący badania, mówi, że Marawi i Jandali są wymieniani w Talmudie Babilońskim. "Wszystkie nasze pisma święte są pełne wina i winogron. Jeszcze zanim Francuzi zastanawiali się nad stworzeniem wina, wyeksportowaliśmy Izraelskie wino" — powiedział Drory w wywiadzie dla The New York Times w 2015 roku. Sklep internetowym z winem oferuje wile gatunków win Izraelskich, gwarantujemy bezpieczną i szybką dostawę do domu.

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz