Przepraszamy za niedogodności.
Wyszukaj ponownie to co szukasz
W Alzacji często uprawia się szczepy takie jak Riesling, Gewürztraminer, Pinot Blanc, Pinot Gris i Sylvaner.
Wina z Alzacji są znane ze swej świeżości, mineralności i bogactwa smaku. Różnorodność szczepów przekłada się na różnorodność smaków.
Riesling z Alzacji często jest bardziej pełne i złożone niż z innych regionów. Ma intensywne owoce, równowagę kwasowości i wyrazistą mineralność.
Tak, wielu producentów w Alzacji praktykuje uprawę winorośli zgodnie z zasadami ekologii, a niektórzy nawet z biodynamicznymi metodami rolnictwa.
Wina z Alzacji doskonale pasują do potraw kuchni alzackiej, takich jak choucroute garnie czy tarte flambée, ale także do kuchni azjatyckiej, zwłaszcza z nutami słodko-kwaśnymi.
Wyszukaj ponownie to co szukasz