Wina Corvina
Wina Corvina to włoskie wytrawne wino czerwone, które wykorzystuje szczep winogronowy o nazwie Corvina. Jest ono zazwyczaj kojarzone z regionem Włoch, szczególnie z Wenecją Euganejską i Wenecją Euganejską DOC. Corvina to autochtoniczny szczep winny, charakteryzujący się średniej wielkości winogronami, cienkimi skórkami i umiarkowanym poziomem kwasowości. Owoce tego szczepu mają smak przypominający wiśnie i jagody, z nutami przypraw i delikatnymi akcentami kwiatowymi.
Wino Corvina ma różne style, z których najpopularniejsze to Valpolicella i Amarone della Valpolicella. Valpolicella to lekkie, czerwone wino o jasno czerwonej barwie, soczystym smaku wiśniowym i aromacie ziołowym. Natomiast Amarone della Valpolicella to wyjątkowe wino, które produkuje się z suszonych winogron Corvina, Rondinella i Molinara. Jest to wino o głębokim smaku suszonych owoców, czekolady, lukrecji i skórek pomarańczy, z mocną strukturą i wysoką zawartością alkoholu.
Wino Corvina jest szczególnie doceniana za swoje zdolności do długiego starzenia w butelce, co nadaje winu Amarone kompleksowość i gładkość. To istotny składnik włoskiego przemysłu winiarskiego, wnoszący do niego różnorodność i wysoką jakość.