Wina Koszerne

Jakie wino jest koszerne? Podstawowe zasady: Wino Koszerne może być tworzone wyłącznie przez Żydów, którzy przestrzegają szabatu (lub szabatu — obie nazwy są dopuszczalne). Nikt inny nie może dotknąć soku, wina, beczek i otwartych butelek. Ale wiodący enolog może nie być nawet Żydem. W takim przypadku pracownicy winnicy przynoszą mu wino na degustację, aby nie dotykał beczek. Do produkcji wina koszernego nie można używać substancji pochodzenia zwierzęcego innych niż białko jaja. Oznacza to, że zabronione jest klarowanie (wklejanie) wina za pomocą żelatyny, kazeiny, pęcherza pławnego ryb (isinglas) itp.ale możliwe jest białko, dlatego nie każde Koszerne wino jest wegańskie. Drożdże powinny być Koszerne, szczególnie w przypadku Wielkanocy. Tylko Żyd przestrzegający szabatu powinien otwierać i wlewać koszerne wino do kieliszków. Wyjątkiem jest Mevushal, wino pasteryzowane. Został stworzony specjalnie po to, aby w restauracjach Żydów mogli służyć zwykli kelnerzy. Więcej o rodzajach win koszernych poniżej. Specjalne organizacje sprawdzają i certyfikują proces. Ale błogosławieństwo Rabina i jego praca w sztabie winnicy nie są wymagane, chociaż na całym świecie słychać tę samą historię: rabini i ortodoksyjni opiekunowie są integralną częścią winnicy. To są podstawowe zasady, ale wciąż jest wystarczająco dużo pytań i subtelności. Zwłaszcza jeśli chodzi o ziemie Izraela. Sklep internetowy oferuje izraelskie koszerne wina z dostawą do domu.

Czytaj opis

Jest 9 produktów.

Pokazano 1-9 z 9 pozycji