Wina Grenache

Sklep internetowy oferuje najlepsze hiszpańskie czerwone wino Grenache Granacha Tintorera w promocyjnej cenie z bezpieczną dostawą do domu. Trudno powiedzieć dokładnie, skąd pochodzi ten szczep, jest to włoska wyspa Sardynia (gdzie odmiana znana jest jako cannanou) lub obszar Aragonii w północnej Hiszpanii (lokalne nazwy Aragon i Garnacha). Spór między Włochami a Hiszpanami trwa do dziś, chociaż ten ostatni ma przewagę: to w Hiszpanii znaleziono największą liczbę mutacji Grenache ( Granacha ). Więcej jako dowód: po raz pierwszy pod nazwą Aragones odmiana jest wymieniona w Hiszpańskiej książce z 1513 r. "praca rolnicza". Na początku XIX wieku Grenache ( Granacha ) uprawiano we Francji: na południu regionu Langwedocja-Roussillon, a także w dolinie Rodanu (skąd pochodził z Langwedocji). Winiarze z Południowego Rodanu szukali odmiany, którą można by zmieszać z innymi znanymi odmianami regionu. Potrzebowali winogron, które dodałyby winom mocy i owocowych smaków. Wybór padł na wino Garnacha Granacha. Tak narodziła się słynna mieszanka, która rozsławiła Chateauneuf-du-Pape. Na początku stulecia producenci Châteauneuf-du-Pape przyczynili się do powstania systemu AOC, przygotowując listę dziesięciu odmian, które mogłyby być częścią wina noszącego tę nazwę. Lista zmieniała się dwukrotnie: w 1936 wprowadzono do niej 13 zmian, w 2009-18. Niemniej jednak podstawą win Chateauneuf-du-Pape był i jest Granacha, prawdziwy "król Rodanu".XX wiek był dla odmiany okresem zarówno wzlotów, jak i upadków. W latach 80. wielu kalifornijskich producentów zwróciło uwagę na Grenache ( Granacha ) i zaczęło go aktywnie sadzić w swoich winnicach (co nie zawsze korzystało z jakości). W latach 90. wina z hiszpańskiego regionu Priorat, wytwarzane z garnachi i carignana, zyskały światową sławę. Specjalne podziękowania dla nich należą się winiarzom Álvaro Palacios i René Barbier, którzy ożywili opuszczone winnice.

Obszary nasadzeń wina Garnacha w Europie zmniejszały się: władze Unii Europejskiej, aby zmniejszyć ilość niedrogiego wina na rynku, dawały dotacje na wyrywanie winorośli. Dwadzieścia lat temu wina tego szczepu były godne pozazdroszczenia: odmiana była drugą na świecie pod względem powierzchni nasadzeń (240 000 ha). Następnie Cabernet i Merlot zepchnęli go na czwartą pozycję, aw 2010 roku Grenache zajmował 200 000 hektarów. całkowita powierzchnia jego winnic nadal maleje, ale Grenache Tintorera nadal plasuje się w pierwszej dziesiątce, zajmując siódme miejsce. Chociaż wino Grenache Granacha jest w cieniu bardziej znanych odmian, z łatwością omija wiele z nich po placach. W 2018 roku jego winnice zajmowały 163 000 ha (na przykład sadzenie Pinot Noir wynosi 115 000 ha). Grenache Granacha wino to odmiana czarnych winogron, które dojrzewają późno i najlepiej radzą sobie w gorącym, suchym klimacie. W jego aromacie czyta się czarne wiśnie, maliny, truskawki, cynamon, anyż i pieprz, czasem skórkę cytrusową. W winach Côte du Rodan i Sardynii mogą występować nuty ziołowe-szałwia, tymianek, tytoń. Szczep jest szeroko rozpowszechniony w południowej Francji, Hiszpanii (tutaj jest Garnacha), Australii i Stanach Zjednoczonych. Jest to tradycyjnie odmiana asamblażowa: francuscy, katalońscy, Australijscy winiarze mieszali Grenache Granacha Tinoorera z syrą, Cabernet Sauvignon, mourvedre lub Carignan, hiszpańscy z Tempranillo, a także z cabernet. Niektóre mieszanki są oszałamiające: w Châteauneuf-du-Pape (południe francuskiego Rodanu) wino (który stanowi ponad 75% W asamblażu) produkuje bogate, pikantne wina o doskonałych perspektywach starzenia. Hiszpański Priory produkuje złożone, mocno dębowe wina, mieszając Garnacha Tintorera z odrobiną Cabernet Sauvignon. Słynna mieszanka GSM to nic innego jak trio Grenache / Syrah / mourvedre. Odmiana jest również uprawiana we Włoszech, Algierii, Izraelu.

Czytaj opis

Jest 6 produktów.

Pokazano 1-6 z 6 pozycji