Wina Greckie

W ofercie wina z Grecji wytrawne, słodkie, półwytrawne czerwone i białe z dostawą do domu. Każdy, kto przynajmniej raz był w tym pięknym kraju, musi spróbować lokalnego trunku, ponieważ ten kraj jest uważany za miejsce narodzin europejskich win. Jednak nawet jeśli nie planujesz podróży do tego kraju, zawsze możesz zorganizować degustację autentycznego greckiego wina w swoim domu, w przyjemnym towarzystwie. Historia w faktach: W tym kraju, jak wiadomo, prawdziwy kult Dionizosa-boga produkcji wina z Grecji. Według wykopalisk archeologów pierwsze najpopularniejsze greckie wina czerwone i białe pojawiły się ponad 6,5 tysiąca lat temu. Produkowały je wówczas skromne gospodarstwa domowe. Nawet Hipokrates w swoich naukach wspominał, jak mieszał wino z ziołami i używał go do leczenia pacjentów. W czasach starożytnych wino było tak gęste i mocne, że tylko Scytowie mogli pić nierozcieńczony alkohol. Eksport wina z Grecji stał się prawdziwą okazją do rozwoju. Każde miasto miało własne przepisy na alkohol. Pod koniec XIX wieku kraj ten z powodzeniem wysyłała wino do Europy, a największe dostawy trafiały do Francji. Na początku XX wieku epidemia filoksery zniszczyła wiele winnic, a kraj rozpoczął kryzys. Jednak w latach 60. kraj stopniowo wychodził z tej trudnej sytuacji. W 1963 roku pojawiła się pierwsza plantacja winogron Cabernet Sauvignon, a do lat 70. Kraj z powodzeniem podzielono na regiony o wyjątkowym klimacie i przepisach na napoje alkoholowe (appellacions). Obecnie w produkuje się wiele win: różowe, czerwone i białe, ciche i oczywiście musujące, dojrzewające i młode, a także wytrawne i słodkie.

Odmiany i producenci. Wino czerwone wytrawne w Grecji jest określane jako "Xero". Czerwone wino nosi nazwę "Mavro", a białe — "Aspro". Grecy nazywają gęste i słodkie wina "Gliko", a kultowa gałka muszkatołowa Rodos nazywana jest spółgłoską nazwą"Moschato". Najpopularniejsze białe odmiany "Afiri", "Savvatiano", "Vilana", "Robola". Znane czerwone wina to odmiany "Agioritiko", "Madioarya", "Pamidi", "Moschato Hamburg" itp. TOP 5 najpopularniejszych winogron do Win w Grecji: Asirtiko daje pełne i bardzo organiczne wino. Nawiasem mówiąc, ta odmiana winogron jest uważana za uniwersalną, ponieważ nie jest podatna na choroby, rośnie gęsto na słonecznych plantacjach; Winogrona Debina są używane przede wszystkim do produkcji wysokiej jakości wina musującego made in Greece; Malagusia to odmiana winogron z Macedonii, z której produkuje się pełne wino o średniej kwasowości o dość jasnym i niezapomnianym smaku; Robola rośnie w górach i wytwarza wino o Smaku mgiełki, a także cytrusowych nutach; Odmiana savatiyano jest również nazywana "winogronem sabatowym" i rośnie w słonecznym miejscu. Jeśli chodzi o producentów, jedną z najbardziej znanych na świecie jest marka "Boutari", która z powodzeniem produkuje produkty od 130 lat. Marka ma stosunkowo niedrogie wina (od 5 euro za jedną butelkę), a napoje są nagradzane na międzynarodowych konkursach i wystawach. Wśród godnych firm można wymienić Kourtakis, Tsantali, Achaia Clauss i Malamatina. Na etykietach producenci wskazują oznaczenia. Tak więc napis Reserve oznacza, że białe wina leżakowały przez 2 lata lub dłużej, a czerwone — odpowiednio od 3 lat. Oznaczenie Grande Reserve oznacza starzenie się czerwieni przez co najmniej 5 lat, a bieli przez co najmniej 3 lata. Najpopularniejsze greckie wino retsina. Na świecie nie ma analogów do tego napoju i jest to naprawdę absolutny wyłączność z tego kraju. Retsina jest wytwarzana z winogron savatiano. Czasami dodaje się inne rodzaje białych winogron, aby nieco urozmaicić bukiet. Średnia moc napoju wynosi 11,5%. W tłumaczeniu słowo " retsina "oznacza" żywicę", ponieważ nuty żywiczne są naprawdę obecne w smaku i aromacie napoju.

Jakie są wina Grecji? Warunkowo można wyróżnić 4 klasy: Stołowe dojrzewające kilka lat, młode, a także Retsin. Ta grupa ta nosi nazwę Epitrapezios Oinos. Markowe-z gwarancją jakości i ścisłą kontrolą pochodzenia z oznaczeniem O. P. E. (Controlled Appellation of Origin). Lokalne alkohole produkowane lokalnie Topikos Oinos są produkowane przez małe winiarnie. Najpopularniejsze wina greckie wytrawne premium najwyższej jakości i szlachetnego pochodzenia są prawdziwymi liderami pod względem smaku, starzenia. Są one oznaczone jako O. P. A. P. lub Appellation of Origin of Superior Quality. Do tej kategorii należy nie więcej niż dwadzieścia regionów. Lista najlepszych 7 regionów winiarskich. Wino z Grecji powstaje w prawie wszystkich obszarach, ale wyróżnimy 7 głównych, w których produkcja zasługuje na uwagę: Kreta to centrum winiarstwa, które produkuje słodkie wino z winogron malmzei. Winnice zajmują powierzchnię około 50 hektarów; W regionie Empire plantacje znajdują się wysoko w górach i produkują wino Premium; Wyspy na Morzu Egejskim to obszar znany z pysznego słodkiego wina muszkatołowego,a także białego i czerwonego. W tym regionie zbierane są winogrona odmian asirtiko i mandelaria; Wyspy na Morzu Jońskim to miejsca, w których masowo produkowane są świeże i lekkie wina. Produkowane są z winogron tsaussi, robola itp.; Środkowa część wyspy obszar, w którym powstaje retsina — jedno z najpopularniejszych czerwonych greckich win. Winnice znajdują się na powierzchni prawie 29 ha; Tesalia znajduje się na samym wybrzeżu Morza Egejskiego, gdzie specjalizuje się w produkcji czerwonego trunku z autochtonicznych odmian winogron; Macedonia jest uważana za jedną z najstarszych apelacji, produkowane tutaj wina należą do kategorii rzadkich, ale niesamowicie smacznych z oszałamiającym bukietem; Peloponez słynie z białego wina. Tutaj winnice znajdują się na powierzchni prawie 60 hektarów.

Czytaj opis

Jest 6 produktów.

Pokazano 1-6 z 6 pozycji